Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi 9.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi 9. Olağan Kongresi yapıldı


RİZE (A.A) - Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi 9. Olağan Kongresi yapıldı.
     İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kongreye, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Karamustafa, Pazar Meslek Yüksek Okulu Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akbulut, Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Hasbi Koca, çeşitli kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
     Prof. Dr. Karamustafa, kongrede yaptığı konuşmada, çay tarımıyla ilgili sürekli problemlerin ortaya konulduğu ama sorunların bilimsel bir temele dayandırılmadığını belirterek, Çayın fiyatıyla ilgili düzenleyici kuruluşun oluşturulması çok önemlidir dedi.
     Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Akman ise amaçlarının üreticilere en iyi hizmeti vermek ve eksiklerden ders çıkarıp daha iyiyi yapmak olduğunu ifade ederek, Doğu Karadeniz bölgesinin arazi yapısı, iklimi, sosyal yapısı iyi değerlendirilerek çay tarımı devam ettirilmeli, alternatif aranmamalı, üreticiye ek gelir getirecek ürünler ve yatırımlarla üreticinin geliri artırılmalı, çay üretimi için teşvik ve destekleme uygulamaları devam ettirilmelidir diye konuştu.
     Üreticiyi, işletmeciyi ve tüketiciyi koruyan Çay Kanununun mutlaka hazırlanması gerektiğini kaydeden Akman, şöyle devam etti:
     Çay Kanunu ile Türk çayı milli ürün kapsamına alınmalıdır. Kaçak çay girişi kesinlikle önlenmeli ve kaçak çay getiren firmalar teşhir edilmelidir. Toprak analiz laboratuvarı kurularak gübre kullanımı bilinçli yapılmalıdır. Çay bölgesi dışında olan özel kuru çay paketleme fabrikaları kapatılarak çay bölgesine taşınmalı ve denetimleri artırılmalıdır.
     Çay sektöründe sadece ÇAYKUR olsun anlayışının yanlış olduğunu, sektörün bir bütün olduğunu belirten Akman, Özel sektör olsun, ancak özel sektör üreticiye karşı sorumluluğunu yerine getirmeli fırsatçılık yapmamalıdır. ÇAYKUR sektörün ve bölgenin sigortasıdır. Özel sektör fırsatçılık ve haksız rekabet ederek hem üreticinin hem de kendilerinin zarar etmesine neden olmaktadır. ÇAYKUR, Rize ve bölge insanı için hayati önem taşımaktadır. ÇAYKUR, özelleştirilmemeli iyileştirilerek sektördeki varlığını devam ettirmelidir dedi.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi 9. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER