Türkiye

Türkiye-Gürcistan ticari ilişkileri -Türk ve Gürcü yetkililer, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve Sarp Kara Hudut Kapısında karşılaşılan sorunları görüştü


ARTVİN (A.A) - Türk ve Gürcü yetkililer, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ile Sarp Kara Hudut Kapısında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıda bir araya geldi.
     Artvin Valisi Necmettin Kalkan başkanlığında Sarp Kara Hudut Kapısı Mülki İdare Amirliği Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, Türk heyeti adına Türkiyenin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel ve gümrük yetkilileri katıldı.
     Gürcistan heyeti adına ise Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze ile beraberindeki gümrük yetkilileri toplantıda hazır bulundu.
     Vali Kalkan, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadzeyi ve beraberindeki Gürcistan heyetini Sarp Sınır Kapısında ağırlanmaktan mutlu olduklarını söyledi.
     Khabadze ile her zaman telefonda görüşerek Sarp Sınır Kapısında meydana gelebilinecek sorunları aştıklarını ifade eden Kalkan, "Batumda turizm fuarının açılışı birlikte gerçekleştirdik. Bu ilişki artarak devam edecek" dedi.
     Sarp Kara Hudut Kapısının Türkiyenin Kafkaslara açılan en önemli kapısı olduğunu vurgulayan Kalkan, şöyle devam etti:
     "Gürcistan açısından da Acara Özerk Cumhuriyeti açısından da Sarp Sınır Kapısı Avrupaya açılan en önemli kapıdır. Kapının her geçen gün iş ve ticaret hacmi artıyor. Dolayısıyla bu kapıda her gün yeni tedbirler almak, ilaveler yapmak, gelişmelere paralel çözümler gerekiyor. Bu ilişkilerimiz devam ettiği sürece sorunları minimuma indireceğimize inanıyorum. Kaldı ki geçtiğimiz yıl bu kapıdan 5 milyon 600 bin Türk ve Gürcü vatandaşı karşılıklı giriş çıkış yaptı. Bir milyon 60 bin civarında da araç giriş çıkış yaptı. Geçmişe nazaran yüzde yüzleri aşan bir artış olmasına rağmen kamuoyuna yansıyan çok önemli bir olay olmadı. Bunda sayın Khabadze ve ekibinin çok önemli katkısı var."
     Toplantıda ayrıca Batumda kurulması düşünülen ortak Organize Sanayi Bölgesi konusunda fikir alışverişinde bulunduğu bildirildi.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş - Bayram Sarayoğlu
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER