TÜSEMKOM Başkan Vekili Öztürk:

TÜSEMKOM Başkan Vekili Öztürk: Mısır pazarına, gümrük vergisinden muaf olan Yunan ürünleri hakim. Mısırlı tüketici, 2 kuruş fazla olmasına rağmen kaliteli Türk malı ürünleri almak istiyor. Türk hükümetinin Mısırla gümrük vergisi sor


DENİZLİ (A.A) - Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, Mısır pazarına, gümrük vergisinden muaf olan Yunan ürünleri hakim. Mısırlı tüketici, 2 kuruş fazla olmasına rağmen kaliteli Türk malı ürünleri almak istiyor. Türk hükümetinin Mısırla gümrük vergisi sorununu bir an önce çözmesini istiyoruz dedi.
     Öztürk, EGS Park Fuar alanında düzenlenen 9. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarında gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen ay Mısıra giderek sebze ve meyve ihracatçılarıyla görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
     Kahire ve İskenderiyede sebze ve meyve sektörüyle ilgili temaslar gerçekleştirdiklerini ifade eden Öztürk, Mısırlı tüccarlar ürünlerimizi özellikle Suriye üzerinden alabiliyorlar. Yani ihracatçımızın, önce Adanaya, ardından Hataya gönderdiği mal, Suriye üzerinden Mısır pazarına ulaşıyor. Yeterli tanıtım yapamadığımız için, direkt Mısıra ürün ulaştıramıyoruz. Bu ülkede Türk ürünlerine, başta elma olmak üzere sebze meyve ve çereze büyük bir talep var. Türk ürünlerini hasretle bekliyorlar dedi.
     Mısıra yaptığı ziyaret sonrası işadamlarını Denizliye davet ettiği kaydeden Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Geçtiğimiz hafta bir grup Mısırlı işadamı ilimize geldi. İşadamlarını önce Çivrile ardından da Serinhisar ilçelerimize götürdük. Çivril elması ve Serinhisar leblebisine hayran kaldılar. İlk etapta 500 ton, toplamda da 5 bin ton elma ihracatı için prensipte anlaşmaya vardık. Anlaşmaya varılan ilk parti 500 ton elma ihracatı Türk ürünlerine uygulanan yüzde 21lik gümrük vergisi nedeniyle gerçekleştirilemedi. Mısır pazarına, gümrük vergisinden muaf olan, gümrük ödemeyen Yunan ürünleri hakim. Mısırlı tüketici, 2 kuruş fazla olmasına rağmen kaliteli Türk malı ürünleri almak istiyor. Türk Hükümetinin Mısırla gümrük vergisi sorununu bir an önce çözmesini istiyoruz. Arap baharı ile Mısırda yaşanan yönetim değişikliğinde en çok bu ülkeye biz yardım ettik, biz kucak açtık. Aramızda bir yatkınlaşma var. Mısır, Türkiye için oldukça önemli bir pazar. Türk ürünlerine yoğun ilgi ve talep var. Tek sorun yüksek gümrük vergisi.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber TÜSEMKOM Başkan Vekili Öztürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER