Uludağ İhracatçı Birliklerinin ihracat rakamları

Uludağ İhracatçı Birliklerinin ihracat rakamları -Birliğin koordinatör başkanı Şankaya: -Birlik bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 82sini karşılayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Bir


BURSA (A.A) - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, birlik bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 82sini karşılayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB), 1 milyar 426 milyon 130 bin dolarla nisan ayını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11lik kayıpla kapattığını bildirdi.
     Şankaya, yaptığı yazılı açıklamada, ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını, ihracatta ise özellikle ABden kaynaklanan dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli olarak yükselişin sürdüğünü belirtti.
     UİB ihracatının nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 değer kaybederek 1 milyar 743 milyon 828 bin dolara gerilediğini açıklayan Şankaya, şunları kaydetti:
     2012 yılı ilk 4 aylık döneminde bir önceki yıla oranla ihracatta pek bir değişim yaşanmazken 7 milyar 199 milyon 368 bin dolara ulaşıldı. UİBe bağlı 5 ihracatçı birlik tarafından yapılan son bir yıllık ihracat ise yüzde 10 artarak 21 milyar 393 milyon 519 bin dolara yükseldi.
     İş dünyasının Yeni Teşvik Paketi ile birlikte 1 Temmuzda yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanununu beklediğini dile getiren Şankaya, şu ifadeleri kullandı:
     Yeni kanunun Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu kurumsallaşmayı tetikleyeceğini düşünüyoruz. 1956 yılında yapılmış bir kanunla Türk ticaret ve iş hayatının dünyayla entegre halde ilerlemesi mümkün değildi. Türkiyenin daha profesyonel bir iş yaşamına geçişinde yeni sistemin önemli bir etken olacağını inanıyoruz.
     Doğal gaz ve elektriğe yapılan zamların enflasyonu bir miktar yukarılara çekebileceğini ifade eden Şankaya, buna rağmen enflasyonist risklerin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren düzeltileceğini bildirdi.
     Geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3 büyüyen ABD ekonomisinin, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 2.2 büyüme kaydettiğini belirten Şankaya, Avrupadaki zayıf ekonomik görünüm ve finansman koşullarında devam eden belirsizliğin de kısa zaman içinde rayına oturacağına inandıklarını kaydetti.
     Son açıklanan verilere göre 772.3 milyar dolarlık GSYH ile Türkiyenin 2011deki başarılı büyüme performansına rağmen dünya sıralamasında bir basamak düşerek 18inciliğe gerilediğini bildiren Şankaya, bunun 2023 hedefleri için bir engel teşkil etmeyeceğini ifade etti.
    
     -UİB bünyesindeki birliklerin ihracat rakamları-
    
     UİB bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 82sini karşılayan OİBin, 1 milyar 426 milyon 130 bin dolarla nisan ayını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11lik kayıpla kapattığını belirten Şankaya, şöyle devam etti:
     OİBin 2012 ilk 4 ayındaki toplam ihracatı da yüzde 3.77lik düşüşle 5 milyar 976 milyon 237 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, OİBin yıllık bazdaki toplam ihracatı ise bir önceki döneme oranla yüzde 9luk artışla 18 milyar 6 milyon 529 bin dolara ulaştı. 2012 ocak ayındaki yüzde 2lik artışın ardından, şubatta yüzde 17 ve martta da ihracatını yüzde 21 oranında artıran Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) ihracattaki istikrarlı yükselişi nisan ayında yavaşladı ve yüzde 4lük düşüşle 103 milyon 37 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayı dikkate alındığında ise UTİBin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.80 artışla 410 milyon 406 bin dolar oldu. Yıllık bazda da yüzde 14 yükselişle 1 milyar 148 milyon 473 bin dolara yükseldi.
     Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin de (UHKİB) nisan ayını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 puanlık kayıpla bitirdiğini ifade eden Şankaya, UHKİBin bu düşüşle 39 milyon 906 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.
     UİBe bağlı birlikler arasında nisan ayını artışla kapayan tek birliğin Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) olduğunu belirten Şankaya, nisan ayı ihracatını bir önceki döneme göre yüzde 2 oranında yükselten UMSMİBin, 12 milyon 930 bin dolar rakamına ulaştığını kaydetti.
     Şankaya, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ihracatında, nisanda da düşüşün devam ettiğini ve yüzde 13lük kayıpla 5 milyon 21 bin dolar olduğunu bildirdi.
     (ZAK-DOĞ)
<< Önceki Haber Uludağ İhracatçı Birliklerinin ihracat rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER