Uludağ Milli Parkında kış turizmi sezonu

Uludağ Milli Parkında kış turizmi sezonu tedbirleri -Bursa Valiliği, Uludağ Milli Parkı 1. ve 2. Gelişim bölgelerinde kış turizmi sezonunda bölgede faaliyet gösteren işletmeler ve kişilere yönelik, turistlerin tatillerini huzur ve


BURSA (A.A) - Bursa Valiliği, Uludağ Milli Parkı 1. ve 2. Gelişim bölgelerinde kış turizmi sezonunda bölgede faaliyet gösteren işletmeler ve kişilere yönelik, turistlerin tatillerini huzur ve güven içinde geçirmeleri için bazı tedbir ve kararlar aldı.
     Vali Şahabettin Harput, yazılı açıklamasında, pistler üzerinde meydana gelen kazaların, kayak ve gezinti yapan kişilerin can güvenliğini tehdit ettiği, bu yüzden kayak pistlerine yürüyüş ve piknik amaçlı giriş yapılmayacağını belirtti.
     Kızak pisti çevresinde gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasının, kızak kiralayan işletmelerce sağlanacağını ifade eden Harput, kızak pisti olarak belirlenen alanın dışında, kişilerin kendilerine ait olsa da kızak kullanılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.
     Kayak odaları önünde bulunan kızakların, iş yeri sahiplerince yeterli tedbir alınmadığı için çalındığını dile getiren Harput, şöyle devam etti:
     Ayrıca bilgilendirme yapılmaması veya bilgilendirmeye uyulmaması nedeniyle kızak alan şahıslar, kızaklarını kızak pisti yerine kayak pistinde kullanmaları sonucu üzücü kazalar meydana gelmektedir. Bu nedenle kızaklar, sadece kızak pistinde kullanılması maksadıyla kızak talep eden kişilere kızak pisti yanında/yakınında verilecek, kayak odaları önünde kızak bulundurulmayacaktır.
     Kayak Öğretmenleri Derneği ve mekanik tesis işletmecilerince, kayak pistlerinin kullanılmayan ve tehlike arz eden bölümlerinin faaliyete kapatılacağı, bu bölgelerin elverişsiz hava şartlarında da görülebilecek şekilde şeritlerle işaretleneceği ve ikaz levhalarının bulundurulacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Kayak öğretmeni belgesi olmayanlar, kayak dersi veremeyeceklerdir. Kayak pistlerinin işleticileri, çit, file ve benzeri malzeme kullanarak kayak yapanların kayak alanının dışına çıkmasını önleyici tedbirleri alacak, ayrıca bu alanlara uyarıcı mahiyette bilgilendirme levhaları asacaklardır. Belirtilen tedbirler, pistlerin güvenliği için oluşturulan heyet tarafından kontrol edilecek ve eksiklikleri görülen işletmeler, tespit edilen eksikliklerini giderinceye kadar, pistlerinin kullanımına izin verilmeyecektir. Kar araçları, kullanım yetki belgesi bulunan personel haricinde kesinlikle kullanılmayacaktır. Mekanik tesisler, yetki belgesi sahibi personel tarafından çalıştırılacaktır.
    
     -Bursa-Uludağ yolu trafik akışına düzenleme-
    
     Harput, hafta sonları (Cuma saat 18.00 ile pazar saat 24.00) ağır tonajlı araçların (kamyon, yakıt tankeri ve benzeri) Uludağ yolu güzergahında trafiğe çıkmalarına izin verilmeyeceğini belirterek, şöyle devam etti:
     Zincir takmak veya satmak için beklemeler, Bursa-Uludağ yolunun tek şeritli ve belirli yerlerde daralan bir yol olması nedeniyle, trafik akışını tehlikeye sokmakta ve kazalara neden olmaktadır. Bu maksatla Uludağ yol güzergâhı üzerinde belirlenen noktalar dışında zincir satılmayacak ve zincir takma işlemi sadece kendilerine izin verilen kişiler tarafından yapılacaktır. Buzlanmayı arttırarak trafik kazalarına neden olduğu gerekçesiyle, mart ayı sonuna kadar yol güzergahında bulunan çeşmelerde araç yıkanmayacaktır. Trafik güvenliğinin sağlanması maksadıyla, turizm tesislerine yolcu getiren tur otobüsleri, yolcularını indirmelerini müteakip, günübirlik gezi düzenleyen tur otobüsleri ise doğrudan alt otoparka gidecekler ve yolcu indirme-bindirme işlemini burada yapacaklardır. Oteller bölgesindeki ana meydanda en fazla iki taksi ve dolmuş bekleyecek, bunun dışındaki araçlar üst otoparkın yanındaki bekleme yerinde bulunacaklardır.
     Uludağ Oteller Bölgesinde, otel, motel ve diğer işletmelere yönlendirme, müşteri toplama maksadıyla hanutçu, ayakçı, değnekçi, çığırtkan ve benzeri şekilde ifade edilen kişilerin faaliyetlerine izin verilmeyeceğini bildiren Harput, kurallara titizlikle uyulmasını istedi.
    
     -Tedbirlere uymayanlar hakkında işlem yapılacak-
    
     Harput, dağcılık veya kamp faaliyetinde bulunacak kişi veya grupların, kaymakamlığa, faaliyetin başlangıç ve bitiş tarihleriyle kullanacakları güzergah ve konaklama yerlerini, faaliyete katılan kişilerin kan grupları ve telefon numaralarını, kimlik fotokopilerini ve faaliyet süresince hava durumunu gösterir belge ile müracaatta bulunmaları, buradan alınacak onayın ardından müracaat belgelerini Uludağ Jandarma Karakol Komutanlığına teslim etmeleri gerektiğini kaydederek, müracaat belge ve bilgileri eksik olanların faaliyetlerine müsaade edilmeyeceğini vurguladı.
     Vali Harput, Uludağ bölgesinde yapılacak faaliyetler kapsamında belirtilen tedbirlerin titizlikle uygulanmasını, aykırı harekette bulunanların tespiti halinde 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre işlem yapılacağının bilinmesini, alınan kararın yerel basın ve yayın organları vasıtasıyla halka duyurulmasına karar verildiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Uludağ Milli Parkında kış turizmi sezonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER