Üniversiteden güneş enerjili domuz savar

Üniversiteden güneş enerjili domuz savar -Selçuk Üniversitesi Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu öğrencileri, köylülerin adeta korkulu rüyası haline gelen domuzlara karşı, güneş enerjisiyle çalışan domuz savar yaptı -Güneş


MERSİN (A.A) - Hüseyin Haskan - Selçuk Üniversitesi Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu öğrencileri, köylülerin adeta korkulu rüyası haline gelen domuzlara karşı, güneş enerjisiyle çalışan domuz savar yaptı.
     Ekili arazilere zarar veren ve bu nedenle köylülere büyük korku veren domuzlar, üniversitede geliştirilen cihaz sayesinde bağ ve bahçelerden uzaklaştırılacak.
     Benzerlerinden güneş panelleriyle farklılık gösteren cihaz sayesinde köylüler, tarlalarında domuz nöbeti tutmak zorunda kalmayacak.
     Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Abdullah Kurt gözetiminde, Elektronik Bölümü öğrencileri tarafından hayata geçirilen projeyle, köylüler bağ ve bahçelerini hiç bir yakıta ihtiyaç duymadan domuzlardan koruyabilecek.
     Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cihazının sistem analizi dersi kapsamında elektronik bölümü öğrencileri tarafından yapıldığını söyledi.
     Yapılan projeyle öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Kurt, öğrencilerin okuldan mezun olduktan sonra bu cihazın üretimini yapıp kazanç sağlayabileceklerini kaydetti.
     Güneşten yararlanma olanaklarının daha çok artırılması gerektiğini anlatan Kurt, şöyle devam etti:
     Güneş enerjisinden elektrik elde etme konusunda oldukça önemli mesafeler alındı. Panellerin daha verimli olması ve istenen elektrik enerjisini üretmesi konusunda yapılan çalışmalara da her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu konuda bizde yaptığımız çalışmalarla güneş enerjisi panelleri, küçük bir motor ve ses çıkaran cihazların birleşiminden oluşan yaklaşık bin liraya mal olan bir cihaz ortaya çıkardık. Bu çalışma sayesinde vatandaşlarımızın cebinden sadece cihazın parası çıkacak. Daha önceden yabani hayvanları bağ ve bahçeden uzaklaştırmak için çalışmalar yapıldı, ama güneş enerjisiyle çalışan bir sistem kurulmamıştı. Genellikle tüple çalışıyordu bu cihazlar. Tüple çalışan cihazlarda tüpün bitme sıkıntısı var. Bu sıkıntıyı biz güneş panelleriyle ortadan kaldırdık. Özellikle yıl boyunca güneşin kendisini gösterdiği Akdeniz Bölgesinde bu cihazın çalışmasıyla ilgili enerji problemi yaşanmayacaktır.
     Kurt, cihazın çalışma sistemi hakkında bilgiler vererek, şunları kaydetti:
     Güneş paneliyle çalışan kontrol cihazlarımız insanların duyamadığı ultrasonik seslerle hayvanlara ses frekansı göndererek rahatsız eder ve onları uzaklaştırır. Cihazın yaydığı ultrasonik sesin sadece yaban domuzu değil tüm yaban hayvanlarını tarım alanlarından uzaklaştırıyor. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra yapabilecekleri güneş enerjisiyle çalışan, domuz ve yabani hayvan kovucu bu cihazla çiftçilerin ürünlerini korumalarını sağlayabilecekler.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Üniversiteden güneş enerjili domuz savar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER