Van, sebze ihraç edecek

Van, sebze ihraç edecek -Vali Karaloğlu: "Bu yıl ilk kez Vandan, Almanya ve Rusyaya sebze ihracatı yapılacak"


VAN (A.A) - Van Valisi Münir Karaloğlu, "Bu yıl ilk kez Vandan, Almanya ve Rusyaya sebze ihracatı yapılacak" dedi.
     Vali Karaloğlu, Vanın Gevaş ilçesinde fide yetiştirilen serada incelemelerde bulundu. Valilik tarafından desteklenen ve 50 kişinin istihdam edildiği serada, işletme sahibi Mehmet Gürbüz ve çalışanlarla sohbet eden Karaloğlu, fidelerin bakım ve yetiştirilmesiyle ilgili bilgi aldı.
     5 dönümlük arazi üzerine kurulan ve İşkurun eleman desteği sağladığı serada yetiştirilen domates, biber, marul fidelerini inceleyen Karaloğlu, bölgede sulu tarım ve sebzeciliğin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
     Karaloğlu, Vanın sebze ve meyvesinin yüzde 99unun dışarıdan geldiğini belirterek, "Bölgede üreticilerimiz, sulu tarım ve sebzeciliği bilmiyor. 4 yıl önce burada 20 dönümle ekim çalışmaları başladı. Ama her sene Vanda hem ekilen alan genişledi hem de ekilen ürün çeşitlendi. Şu anda 17 çeşit sebze üretiliyor. Topraklarımız temiz, bakir ve yorgun değil. Bu bölgede mutlaka sebze ve meyveciliği yaygınlaştırmamız lazım. Bu nedenle böyle işletmeleri destekliyoruz. Bu gibi tesislerin sayısı arttıkça bölgede sebzeciliğin ekim alanı artacaktır" dedi.
    
     -"Vandan Rusya ve Almanyaya sebze ihraç edilecek"-
    
     Bu yıl ilk kez Vandan Almanya ve Rusyaya sebze ihracatı yapılacağının müjdesini veren Karaloğlu, bunun bölgedeki çiftçiler için çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
     Karaloğlu, şöyle konuştu:
     "Bu bölgeden geçtiğimiz yıl gönderilen numuneler çok temiz çıktı. Bilindiği gibi Avrupa Birliği, her sebzeyi, birlik ülkelerine sokmuyor. Üzerinde, farklı ilaçlar ve gübreler kullanılmışsa almıyor. Buradan analize gönderilen sebzeler, AB kriterlerine uygun görüldüğü için ihracat noktasında önemli talep var. Bu yıl ilk kez Vandan sebze ihraç eden il konumuna kavuşacağız."
     Üretici Mehmet Gürbüz, bu yıl 670 dönümde sebzecilik yapacaklarını belirtti. Önümüzdeki yıl dikimini yaptıkları fideleri de Vanda yetiştireceklerini bildiren Gürbüz, bu konuda kendilerine destek veren Vali Karaloğluna teşekkür etti.
     Ağustos ayında Vanda ürettikleri domates ve biberleri Rusya ve Almanyaya ihraç edeceklerini, bunun için görüşmeleri tamamladıklarını aktaran Gürbüz, başka ülkelere de ihracat yapabilmek için görüşmelerinin devam ettiğini vurguladı.
     Serada çalışan Aysel Yiğit de bu yıl 5 arkadaşıyla Mersine giderek fide yetiştirme eğitimi aldığını anlatarak artık Mersinden getirttikleri fideleri Vanda yetiştireceklerini söyledi.
    
     Muhabir: Cemal Aşan / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Van, sebze ihraç edecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER