Van depreminin 1. yıl dönümü hazırlıkları

Van depreminin 1. yıl dönümü hazırlıkları -Vali Karaloğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Van depreminin yıl dönümü olan 23 Ekimde kente yapacağı ziyaret öncesinde Ercişteki okulları denetledi


VAN (A.A) - Vali Münir Karaloğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Van depreminin yıl dönümü olan 23 Ekimde kente yapacağı ziyaret öncesinde Ercişteki okulları denetledi.
     Karaloğlu, Başbakan Erdoğanın, depremin 1. yıl dönümü olan 23 Ekimde kente yapacağı ziyaret öncesi son hazırlıkları yerinde görmek için Ercişe gitti.
     TOKİ tarafından yaptırılan 32 derslikli Atatürk İlk Okulu ve Orta Okulunda incelemelerde bulunan Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan Erciş ilçesindeki okullarda Atatürk ve Cumhuriyet İlk Okullarının Tabelaları İndirildi yönündeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi.
     Depreminden sonra Vanda yaklaşık 64 okuldaki bin 15 dersliğin hasar gördüğünü anımsatan Karaloğlu, bu dersliklerin yeniden inşası için 74 hayırsever kişi ve kurum ile valilik arasında protokol imzalandığını ifade etti.
     Karaloğlu, hayırseverler tarafından yapılan çok sayıda okulda şu anda eğitim öğretimin devam ettiğini bildirerek, şöyle konuştu:
     Dünkü haberlerde, birilerinin okullardaki levhaları indirerek kendi ismini astığı gibi bir algı yaratıldı. Biz hayırsever vatandaşlarımıza okul yapacakları arazileri, arsaları boş olarak teslim ettik. Yani okul depremde ya yıkılmıştı veya ağır hasarlıydı. Yıkılmışsa zaten enkazı kaldırıldı, ağır hasarlıysa valiliğimiz tarafından yıktırıldı. Hatta temelleri sökülüp alındı. Protokol yaptığımız vatandaşlarımız arsalarına geldiklerinde ne okul vardı, ne levha. Buraları boş arsa olarak biz onlara teslim ettik ve çok hızlı şekilde okullarını yaparak bize teslim ettiler.
     Eğitime 100de Yüz Destek kampanyası kapsamında hayırsever vatandaşlarımızın genel ahlak kurallarına aykırı olmamak koşuluyla istedikleri ismi verme hakları var. Kendi isimlerini de verebilirler, şirket isimlerini ya da ailelerinden başka birinin de ismini verebilirler. Bu okullara isim koyma hakkı, bizimle yaptıkları protokol çerçevesinde hayırsever vatandaşlarımıza aittir.
    
     -İsimleri taşıma hakkı valiliğe aittir-
    
     Teslim edilen arsalarda daha önce bir okul olması durumunda ismin taşınması hakkının valilik sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Karaloğlu, Ercişte Atatürk İlköğretim Okulumuz vardı. Son derece eski ve salaş bir binaydı. O bina zaten ilk depremde ağır hasar almıştı. Biz onu yıktık enkazını da kaldırdık. Ama biz Atatürkün ismini TOKİ tarafından yapılan daha modern, 32 derslikli okula taşıdık dedi.
     Eski okula ait arsada yeni bir okul yapan EVYAP firmasının da yeni inşa ettiği okula kendi istediği bir ismi verdiğine dikkati çeken Karaloğlu, şöyle devam etti:
     EVYAP firması depremden sonra koşup bu kente gelerek iki okul yaptı. Biri Erciş merkezdeki 36 derslikli Tenzile Ana okulu, diğeri de Muradiye ilçesine bağlı Karahan köyümüzdeki 12 derslikli okuldur. İki okul yapmış bir hayırseverin, hiç ilgisi olmadığı bir konuda üzülmesi gerçekten bizi de üzdü. Çünkü bizim şu anda 60-62 okulumuzun ismi değişiyor. Biz bu arsalardaki eski okulların isimlerini TOKİ tarafından yaptırılan yeni okullara taşıyoruz. Bunlar Atatürktür, İnönüdür, Cumhuriyettir, İkinisandır, Kazım Karabekirdir.
     Karaloğlu, Vana yardımda bulunan hayırseverlere teşekkür etmek gerektiğinin altını çizerek, basın mensuplarının da haber yaptıkları zaman bazı hassasiyetlere dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.
     Açıklamalarının ardından kalıcı konut alanlarında ve diğer okulları da gezen Karaloğlu, hazırlıklarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
    
     Muhabir: Ali Dağer
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Van depreminin 1. yıl dönümü hazırlıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER