Kurban alımında dikkat edilecek hususlar

Kurban alımında dikkat edilecek hususlar -ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur: -Büyükbaşlarda hayvanlarda kaburga, sırt, bel ve omuzdaki kemik çıkıntılarının belli olmadığı hayvanlar, küçükbaşlarda ise beli ve boynu dolgun,


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, büyükbaş kurbanlıklarda hayvanlarda kaburga, sırt, bel ve omuzdaki kemik çıkıntılarının belli olmadığı, küçükbaşlarda ise beli ve boynu dolgun, kaburga arası ve üstündeki kas gelişimi iyi, kuyruğu yumuşak ve gevşek, sağrı geniş olanların tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.
     Prof. Dr. Uğur, yaptığı yazılı açıklamada, kayıt altına alınmamış, belge düzenlenmemiş kurbanlıkların satın alınmaması konusunda uyarı yaptı.
     Herhangi bir kontrolden geçmemiş hayvanların sağlığı tehdit edecek ciddi etmenler taşıyabileceğine işaret eden Uğur, Bunların yanı sıra kılları karışık ve mat halde bulunan, salya akıntısı, burun akıntısı ve ishali bulunan hayvanların sağlıkları bozulmuş olabileceğinden bu tür hayvanlardan da uzak durulmalıdır. İlave olarak, vücudunda şişlikler bulunan, cinsiyet organlarından ve memeden kötü kokulu akıntılar gelen hayvanlar da tercih edilmemelidir. Ayrıca, hayvanların dış görünümlerinin ve bakışlarının canlı olması ve derilerinin elastik olması onların sağlıklı olduklarının bir göstergesi olabilir dedi.
     Uğur, Türkiyedeki hayvan varlığının son yıllarda azalma eğilimi içine girdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
     Bu durumda hayvan varlığının iyice azaldığı ülkemizde, dişilerin ve özellikle genç dişilerin ve gebe hayvanların kesime tabi tutulmaması hayvancılığımızın geleceği açısından önemlidir. Bunların yanı sıra, sürülerdeki genetik değerliliğin artırılması yönünde kullanılabilecek genetik açıdan değerli hayvanların da kurbanlık olarak tercih edilmemesi uygun olacaktır. Hayvandaki et ve yağ dokusunun durumunu dıştan belli eden noktalara kavram noktaları adı verilmektedir. Kavram noktalarını elle ve gözle muayene ederek hayvanın besilik durumu hakkında karar vermek mümkündür. Bu şekilde hayvana belli bir bedel ödeyerek hayvandan daha fazla ve daha kaliteli et elde etmek isteyen tüketiciler taleplerini karşılayabileceklerdir.
     Uygun kurbanlık seçiminde bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Uğur, Büyükbaşlarda hayvanlarda kaburga, sırt, bel ve omuzdaki kemik çıkıntılarının belli olmadığı hayvanlar, küçükbaşlarda ise beli ve boynu dolgun, kaburga arası ve üstündeki kas gelişimi iyi, kuyruğu yumuşak ve gevşek, sağrı geniş olanlar tercih edilmelidir görüşüne yer verdi.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kurban alımında dikkat edilecek hususlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER