Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma

Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri -"30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları kapsamında CÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayata, Kısakürekin "Ahşap Konak" eserini anlattı


KONYA (A.A) - Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarında Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Ayata, Kısakürekin "Ahşap Konak" eserini anlattı.
     Ayata, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin Aziziye Kültür Merkezinde organize ettiği konferansta, Necip Fazıl Kısakürekin çok sayıda eser bıraktığını söyledi.
     Kısakürekin, Ahşap Konak eserinin Türk toplumunun sosyal yaşantısında meydana gelen kırılmanın anlatıldığı önemli bir yapıt olduğunu aktaran Ayata, şunları kaydetti:
     "Üstadın, toplumun meselelerine olan duyarlılığını hemen hemen bütün eserlerinde görebilirsiniz. Bunlardan birisi de Ahşap Konaktır. Üstadın ikinci dönem olarak nitelediği dönemin eseridir. Bir devrin çizgisini, rengini ortaya koymak için yazılmış bir yapıttır. Mekandan yola çıkarak toplumdaki değişimler ve farklılıklar anlatılmıştır. O dönemde Türk toplumunun sosyal hayatta yaşadığı kırılmanın ortaya konulduğu müstesna bir eserdir. Ahşap Konakı, kısa ve öz anlatımıyla yaşananların aktarıldığı, gerekli mesajın verildiği bir eser olarak bugün daha iyi anlıyoruz."
     Kısakürekin, tarih, hikaye, senaryo, tiyatro, roman ve şiir gibi pek çok dalda eseri olduğuna dikkati çeken Ayata, ömrüne 116 eser sığdırdığını dile getirdi.
     Ayata, Kısakürekin hayatında şiirin ayrı bir yerinin olduğuna dikkati çekerek, "Kendisini de şair olarak biliyoruz zaten. Çile ve Kaldırımlar en önemli şiirlerinin başında geliyor. Bunların dışında 17 tane de tiyatro eseri bulunmaktadır" diye konuştu.
    
     Muhabir: Abdullah Doğan
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER