Yaban hayvanlarını makete dönüştürüyor

Yaban hayvanlarını makete dönüştürüyor -Samsunun Bafra ilçesinde yaşayan Köksal Atalay, "tahnit sanatı" ile içlerini doldurduğu kanatlı yaban hayvanlarını evinde sergiliyor -Atalay, 33 yılda yaklaşık 500 yaban hayvanını makete


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Samsunun Bafra ilçesinde yaşayan köy muhtarı Köksal Atalay (48), "tahnit sanatı" (İçi doldurulmuş süs hayvanı maketi yapma sanatı) ile makete dönüştürdüğü kanatlı yaban hayvanlarını evinde sergiliyor.
     Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yaşından bu yana kanatlı yaban hayvanlarının içini doldurduğunu belirterek, "Babamdan avcılığı öğrendim. 15 yaşında avladığım yabani kuşa çok üzüldüm, tüyleri çok güzeldi. O dönem hayvanların içini doldurmaya başladım. Zamanla işin inceliklerini öğrendim. Özellikle Kızılırmak Deltasında avlanma yasağı olmadığı dönemlerde avladığım veya ölü bulduğum yaban hayvanlarının içini doldurarak onları süs eşyası haline getiriyorum" dedi.
     İçini doldurduğu hayvanları özellikle avcıların evlerinde ya da iş yerlerinde sergilemek için aldığını dile getiren Atalay, avcıların maketlere ilgi gösterdiğini ifade etti.
    
     -33 yılda yaklaşık 500 yaban hayvanı maketi yaptı-
    
     Atalay, 33 yılda yaklaşık 500 yaban hayvanını makete dönüştürdüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:
     "Avlanan hayvanı saklamanın en güzel yöntemi, içini doldurarak dış görünüşüne zarar vermemektir. Bazı avcılar avladığı ya da doğada bulduğu hayvanları bana getirerek doldurmamı istiyor. Hayvanların tüylerine özel spreyler sıkarak canlı görünmelerini sağlıyorum. Doldurulan bir hayvan yaklaşık 30 yıl bozulmadan durabiliyor."
     Muhtar Atalay, tahnit çalışmalarının av turizminin gelişmesine de katkı sağladığını belirterek, Türkiyenin birçok bölgesinde yaşayan avcıların kendisinden maket istediğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yaban hayvanlarını makete dönüştürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER