Yaralı yaban hayvanlarına devletin şefkat eli

Yaralı yaban hayvanlarına devletin şefkat eli uzanıyor -5 ili kapsayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü, arazide yaralı veya hastalanmış bulunan yaban hayvanlarını tedavi ettirerek yeniden doğaya bırakıyor -Doğa Koru


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Mustafa Güngör - Afyonkarahisar merkezli olup 5 ilde faaliyet gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ekipleri, arazide yaralı veya hastalanmış bulunan yaban hayvanlarını tedavi ettirerek, yeniden doğal ortamlarına bırakıyor.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşcu, AA muhabirine, Afyonkarahisarın, Türkiyenin en önemli kuş göç yolları üzerinde bulunduğunu ve uluslararası öneme sahip 5 sulak alana sahip olduğunu söyledi.
     Hayvanların Korunması Kanunu kapsamında bakımsız, sahipsiz, güçten düşmüş hayvanlarla sokak hayvanlarının korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Kuşcu, yaralı halde bulunan yaban hayvanlarıyla ilgili bilgi geldiğinde bölgeye hemen ekip sevk edildiğini, hayvanın en yakındaki barınma şartları uygun veterinerlik birimine götürüldüğünü bildirdi.
     Kuşcu, sorumluluk alanlarındaki Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde orman ve milli park görevlileri ya da vatandaşlar tarafından yaralı veya hastalanmış bulunan yaban hayvanlarına acil yardım eli uzattıklarını dile getirerek, bu tür hayvanların çoğunlukla üniversitelerin veterinerlik fakültelerine teslim edilerek tedavilerinin sağlandığını ve tedavilerinin ardından yeniden doğaya salındığını anlattı.
    
     -Yaralanan hayvanların çoğunu avcılar vuruyor-
    
     Doğal yaşamın bir parçası olan yaban hayvanlarına yönelik bölgede yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde bu yıl şimdiye kadar 45 hayvanın yaralı halde bulunduğunu ifade eden Kuşcu, Bu hayvanlardan 13ü kızıl şahin, diğerleri doğan, kızıl geyik, leylek, pelikan, üveyik, akbaba, balaban, kuzgun, su çulluğu, kerkenez, güvercin, keklik ve baykuştu. Tedavilerinin ardından ait oldukları doğaya geri gönderildiler dedi.
     Kuşcu, tedavi edilen hayvanların, elektrik tellerine çarpan veya beslenemediği için düşkün kalanların yanında büyük bölümünün av tüfeğiyle vurulduğuna dikkati çekerek, yaban hayvanlarının bilinçli avlanmasıyla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.
     Doğadaki bitki ve hayvanların, jeolojik ve ekolojik tüm bileşenleriyle korunması, geliştirilmesi, sürdürülebilir şekilde gelecek nesillere aktarılmasının, en önemli çalışmaları arasında yer aldığı bilgisini veren Kuşcu, Bitkiler ve hayvanlar, doğal denge içinde önemli görevleri olan unsurlardır ve korunmaları gerekir. Doğal dengenin korunması, biyolojik çeşitliliğe sahip çıkılması, ekolojik hayatın ve ondan doğan ekolojik dengelerin muhafazası, doğayla ilgili insanlığın geriye döndürülemez sorunlarla karşı karşıya kalmasını engelleyecektir diye konuştu.
     Kuşcu, vatandaşlar tarafından görülen yaralı ya da bitkin düşmüş hayvanların kendilerine haber verilmesini isteyerek, bilinçsiz avlananlara yönelik denetimlerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Yaralı yaban hayvanlarına devletin şefkat eli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER