Yeme davranışı bozukluğu kısırlık nedeni

Yeme davranışı bozukluğu kısırlık nedeni -CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçoğlu: "Genç kızlarımızın mankenlere benzeme ve ince görünümlü olma arzuları, yeme davranışı bozukluklarına neden oluyor" -"Sağlıklı beslenmeyen genç


SİVAS (A.A) - Merve Topuz - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, genç kızlarda yeme davranışı bozukluğunun doğurganlığın azalmasına hatta kısırlığa neden olduğunu söyledi.
     Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın "yemeyi reddetme", "aşırı yedikten sonra kusma", "tıkınırcasına yeme" ve "gece yeme" şeklinde kendisini gösterdiğini belirtti.
     Rahatsızlığın ergenlikten gençliğe geçiş döneminde daha çok genç kızlarda görüldüğünü aktaran Koçoğlu, "Bunun nedeni de genç kızların beden imajına daha çok önem vermesi. Genç kızlarımızın mankenlere benzeme ve ince görünümlü olma arzuları, yeme davranışı bozukluklarına neden oluyor" dedi.
     Prof. Dr. Koçoğlu, rahatsızlığın psikolojik kökenli olduğuna da dikkati çekerek, "Anne, babanın ilgisizliği ya da arkadaş ve akrabaların vücut hatlarıyla dalga geçmesi sonucu da böyle davranışlar sergilenebiliyor" ifadesini kullandı.
    
     -Genç kızlarda doğurganlık azalıyor-
    
     Yeme davranışı bozukluğunun birçok sağlık problemini beraberinde getirdiğini dile getiren Koçoğlu, şöyle devam etti:
     "Kız çocuklarında yeme davranışı bozuklukları nedeniyle birçok hormon yeterli salgılanamıyor. Östrojen azlığı, üreme sistemlerinde sorunların ortaya çıkmasına yol açıyor, menstruasyon düzenleri bozularak doğurganlıkları azalıyor. Sağlıklı beslenmeyen gençlerimiz çocuk doğuramaz duruma geliyor. Genç kızlarımızın doğurganlıkları azalıyor ya da kısırlık riskiyle karşı karşıya kalıyor. Yine östrojen hormonunun az salgılanması kemik dokularıyla ilgili problemlere, kemik erimesine yol açıyor. Ayrıca cilt kuruyor, saçlar dökülüyor, karaciğer ve böbrek bozuklukları oluşuyor, kansızlık ortaya çıkıyor. Tansiyon düşüklüğü, kalp atımının bozulması, kabızlık veya ishal, dişlerde problemler, pnömoni ve daha pek çok sorun da yeme davranışı bozukluğu olanlarda görülüyor."
     Gülay Koçoğlu, rahatsızlığın tedavisi için mutlaka psikolog, psikiyatrist ve diyetisyen kontrolünde dengeli beslenme programı uygulanması gerektiğini belirtti.
     Okullardaki rehberlik ve danışmanlık birimlerinin gençlerle iyi iletişim kurmasının da önemli olduğunu ifade eden Koçoğlu, ailerin de çocuklarının sağlıklı beslenip beslenmediklerini takip etmelerinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Yeme davranışı bozukluğu kısırlık nedeni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER