Yorgun elleriyle kiviye uzanıyor

Yorgun elleriyle kiviye uzanıyor -Küçük yaşlarda fındık üretimine başlayan 90 yaşındaki Sinan Kadıoğlu, 9 sene önce fındık bahçesinin bir bölümüne diktiği kivilerle çiftçilik hayatına devam ediyor -İlerlemiş yaşına rağmen Karaden


ORDU (A.A) - Eyüp Elevülü - Küçük yaşlarda fındık üretimine başlayan 90 yaşındaki Sinan Kadıoğlu, 9 sene önce fındık bahçesinin bir bölümüne diktiği kivilerle çiftçilik hayatına devam ediyor.
     Karadeniz denince akla gelen ve bölgenin önemli geçim kaynağını oluşturan fındığın, zor bir üretim modelini oluşturduğuna ve kiviye oranla maddi gelirinin az olduğuna inanan 90 yaşındaki Ordulu üretici, kivinin daha kolay toplanması ve iyi gelir sağladığı düşüncesiyle kivi üretimine yöneldi.
     İlerlemiş yaşına rağmen Karadeniz insanının çalışkan yapısını gösteren 90 yaşındaki Sinan Kadıoğlu, fındığın yanı sıra kivi üretimiyle de ailesine ekonomik gelir sağlıyor.
     Kısa bir süre önce eşini kaybeden ve çocuklarıyla Ordunun Karapınar Mahallesinde yaşayan Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivi üretiminin daha kolay olmasından dolayı fındık bahçesinin bir bölümüne kivi diktiğini söyledi.
     Kivinin fındığa göre daha fazla ekonomik gelir sağladığını ifade eden Kadıoğlu, Kivinin geliri fındığa göre daha iyi. Kiviyi ektiğimiz alandan aşağı yukarı bir ton fındık olur. Ama kivi 10 ton oluyor. Bundan dolayı ilerki yıllarda fındık bahçesinin tamamına kivi dikebilirim dedi.
     Fındığa göre kivinin daha kolay toplandığını belirten Kadıoğlu, Fındığı toplarken işçi tutuyoruz ve onlarla birlikte topluyoruz. Bunun yanında da işçiye para veriyoruz. Ancak kiviyi kendimiz topladık. Bahçeye girerek 4 gün boyunca kivi topladım diye konuştu.
    
     -Bölgenin en yaşlı üreticilerinden-
    
     Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ise kivi üretiminin kolay olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Kivi üretimi gerçekten kolay değil, çok yorucu bir iş. Buradaki kivi bahçesi 9 yıl içerisinde verimli hale geldi. Bölgemizin, belki ilk ve en yaşlı üyelerimizden biri 90 yaşındaki amcamızdır. Bu yaşına rağmen hala bahçesinde kivisiyle uğraşıyor. Kivi bahçesinin etrafını tel ile örüyor ve yakınlarıyla bahçesinde üretimi artırmak, kaliteli ürün üretme gayreti içerisinde. 90 yaşındaki çoğu kişi yatağına bağımlıyken amcamız kendi bahçesinde üretime katkı sağlamak ve aile ekonomisine katkı vermek için mücadelesini sürdürüyor. Onu kutluyorum.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yorgun elleriyle kiviye uzanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER