Yozgat, AB kırsal kalkınma hibelerinden en

Yozgat, AB kırsal kalkınma hibelerinden en çok yararlanan il oldu -AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal: Yozgatta 2012 yılında 34 proje desteklendi. İlimiz, Türkiyede 2012 yılında hibelerden en fazla yararlanan il oldu


YOZGAT (A.A) - Ömer Sarı - Yozgatın, Avrupa Birliği (AB) kırsal kalkınma hibelerinden en çok destek alan il olduğu bildirildi.
     AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgatın hemen her alanda geliştiğini belirterek, hayvancılık sektöründe, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri yatırımlarının da kentte arttığını kaydetti.
     Son yıllarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörlüğü aracılığıyla Yozgatın farklı ilçelerinde modern hayvancılık tesisleri oluşturulduğunu vurgulayan Soysal, Avrupa standartlarında yapılan tesislerin tarım sektöründe önemli değişiklikleri de beraberinde getireceğini vurguladı.
     Çiftçilerin modern tesislerde hayvancılık yapmak için TKDKya müracaatlarını sürdürdüğünü vurgulayan Soysal, Maalesef hala çiftçilerimiz dededen kalma yöntemlerle hayvancılık yapıyor. Bu da verim kaybına neden oluyor. Yeni kurulan tesislerde sağım üniteleri, gübre çukurları, süt tankları gibi modern alanlar mevcut. Ayrıca bu hibelerle çiftçilerimize traktör desteği de sağlanıyor diye konuştu.
    
     -AB ve Türkiye fonlarıyla 50 milyon liralık yatırım-
    
     Yozgat TKDKnın AB ve Türkiye Cumhuriyeti fonlarıyla çiftçilere her alanda destek verdiğini vurgulayan Soysal, şöyle konuştu:
     Yüzde 75i AB ve yüzde 25i Türkiye Cumhuriyeti fonu olan 1 milyar 165 milyon avro, son 5 yılda Türk çiftçisinin hizmetine sunuldu. Küçük ya da büyükbaş süt ve et hayvancılığı, süt işleme ve et işleme tesisleri, arıcılık, kovan yapımı, ana arı yetiştirme, bal süzme ve paketleme ile tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerine destek veriliyor. Ayrıca kırsal turizm kapsamında otel, lokanta yapımı, kaplıca turizmi ve dağ turizmi desteklenirken çalma, turşu ve yufka gibi yöresel ürünlerin pazarlanması da hibe kapsamında. Ahşap, metal ve taş işleme desteklerinin yanı sıra isteyenlere tavuk ve hindi yetiştiriciliği ile pazarlaması, kültür balıkçılığı, su ürünleri işletmeciliği, meyve ve sebze işleme ve pazarlama sektöründe projelere destek veriliyor. Yozgatta yüzde 75i AB ve yüzde 25i Türkiye Cumhuriyeti fonlarıyla 2012 yılında 34 proje desteklendi. Yozgatta 50 milyon liralık tesis yatırımı yapılıyor. Bu yatırımların 30 milyon lirası AB ve Türkiye Cumhuriyeti hibelerinden oluşuyor. İlimiz, Türkiyede 2012 yılında bu hibelerden en fazla yararlanan il oldu dedi.
     Yapılan tesislere inşaat, alet, makine ve danışmanlık hizmetleri verildiğini vurgulayan Soysal, bu tesislere yüzde 50 ile 65 arasında hibe söz konusu olduğunu vurguladı.
     Soysal, Bu tesisler ayrıca KDVden de muaf. Yozgatta TKDK hibelerinden yararlanarak Yozgat merkeze 10, ilçelerden Akdağmadeninde 11, Yerköyde 4, Boğazlıyanda 3, Çekerekte 2, Sorgun, Çayıralan ve Sarıkayada birer hayvancılık tesis kuruldu. Ayrıca kırsal turizm kapsamında Kadışehrinde de 1 otel projesi desteklendi diye konuştu.
     Soysal, yakın gelecekte Yozgatın hayvancılık sektöründe söz sahibi olacağını belirterek, her geçen gün tesislere bir yenisinin eklendiğini kaydetti.
<< Önceki Haber Yozgat, AB kırsal kalkınma hibelerinden en Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER