Yüksek lisans yapmaya geldi, ülkesine dönemiyor

Yüksek lisans yapmaya geldi, ülkesine dönemiyor -Türkiyeye yüksek lisans eğitimi için gelen Suriyeli Muhammed Orud, eğitim dönemi bitmesine karşın ülkesindeki olaylar nedeniyle yaklaşık 3 aydır evine dönemiyor -Ramazan boyunca


ADANA (A.A) - Türkiyeye yüksek lisans eğitimi için gelen Suriyeli Muhammed Orud, ülkesindeki olaylar nedeniyle yaklaşık 3 aydır evine dönemezken, bayramı da ailesinden uzak geçirmenin burukluğunu yaşıyor.
     Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Bölümünde yüksek lisans eğitimi alan Orud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitedeki eğitim hayatının 25 Mayısta bitmiş olmasına rağmen ülkesindeki iç savaş durumundan dolayı evine gidemediğini belirtti.
     Esed güçlerinin Kurban Bayramına kadar düşeceğine inandığını söyleyen Orud, ülkesinde yaşananların tamamen durmasının ardından evine dönmek istediğini belirtti.
     Ailesinin Halepin Hava Höyük köyünde yaşadığını, Türkmen olduğunu anlatan Orud, Suriye Türklerinden olduğunu, Türkiyede Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Bölümünde yüksek lisans yaptığını anlattı.
     Şimdi tatilde olduklarını, 15 Eylüle kadar tatil dönemi olduğunu belirten Orud, şunları söyledi:
     Ramazan iyi geçti ancak, ailemin yanında iftar yapmayı özledim. Herkes ailesinin yanında, annesiyle babasıyla bayramını geçirmek ister. Maalesef ben bayramı da yalnız geçirdim. Türkiyede yanına gidebileceğim bir akrabam bile yok. Esed güçleri Kurban Bayramına kadar düşecektir. Halepin yüzde 60ı kurtulmuş durumda. Halep kurtulursa hükümet de düşecektir. İç savaş durumundan çıkıldığı zaman ülkeme gitmek istiyorum.
     Orud, ülkesine döndüğü anda Esed güçlerinin kendisini askere alacaklarını, bunu istemediğini dile getirerek, Yüksek lisans eğitimi aldığım için askerliğimi tecil ettirmek amacıyla gereken belgeleri Suriyeye gönderdim. Ancak, şimdi asker kaçağı görünüyorum, ülkeme gittiğim an beni askere alacaklar dedi.
     Ülkesindeki iç savaş durumundan duyduğu rahatsızlığı anlatan Orud, şunları kaydetti:
     Ülkeyi bugünkü duruma Esed getirdi. Ülkede krallık sürdürmek istiyorlar, kürsüden inmemek istiyorlar. Esed olsun, kardeşi olsun, koltuk sevdaları yüzünden Suriye bu duruma geldi. Ailemle görüşemiyorum, telefon, internet, hatta elektrik kesilmiş halde. Bundan dolayı onlarla konuşma ihtimalim yok. Annem babam Gaziantep sınırına yakın olan Halepin Hava Höyük köyündeler. Ağabeylerim, ablalarım ise normalde Halepteydi, ama şimdi hepsi köye geldi. Halepte hiç kimsem kalmadı.
     Suriyenin ekonomik olarak da yaşanamayacak bir ülke haline geldiğini ifade eden Orud, Suriyeliler ekmek, gaz, benzin gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumdalar. Bunları bulabilseler bile artık çok pahalı diye konuştu.
    
     -Türkiyeye teşekkür-
    
     Suriyeli genç, Türkiyede yabancılık çekmediğini anlatarak, şöyle dedi:
     Buraya geldiğim andan itibaren kendimi yabancı bir memlekete gelmiş gibi hissetmedim. Burası benim ikinci memleketim. Türkiye devleti sağ olsun, bana ve Hataydaki, Gaziantepteki, Kilisteki mültecilere çok yardımcı oldu. Hatta benim yüksek lisans yapabilmem için bazı şartlar gerekiyordu. Onların bazılarına göz yumup beni Çukurova Üniversitesinde öğrenci yaptı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yüksek lisans yapmaya geldi, ülkesine dönemiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER