Yüksek yargı organlarının yeniden yapılandırılması

Yüksek yargı organlarının yeniden yapılandırılması -Çanakkale Baro Başkanı Şarlan: Yeni yargı modelinin yeniliği getirmeyeceğini, ülke içerisindeki birlik ve beraberliği zedeleyeceğini düşünmekteyim


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Yeni yargı modelinin yeniliği getirmeyeceğini, ülke içerisindeki birlik ve beraberliği zedeleyeceğini düşünmekteyim dedi.
     Şarlan, yaptığı açıklamada, yeni anayasa çalışmaları kapsamında yüksek yargı organlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir hazırlığın olduğunu, basın aracılığıyla öğrendiklerini ifade etti.
     Yargıda yapılmaya çalışılan değişikliklerin, siyasetin yargıya müdahalesinin önünü açacağı ve yargının önemli karar mercilerinin siyasallaşmasına sebep olacağı kanaatinde olduklarını ifade eden Şarlan, görüşülen öneriye göre, yapılmak istenilen düzenlemede Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinden 6 üye dışındaki tüm üyelerin, siyasi erk tarafından belirleneceğini dile getirdi.
     Yargıtay ve Danıştayın birleşmesi sonucu oluşacak Temyiz Mahkemesi üyelerinin dörtte üçünün de aynı şekilde belirleneceğini ifade eden Şarlan, şunları kaydetti:
     Bu öneride HSYK Başkanı tek başına Temyiz Mahkemesi üyelerinin dörtte birini seçebilecek güce ulaşacaktır. Bununla da sınırlı kalmayan düzenlemede, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 9u meclis çoğunluğu, 8i siyasi bir kişilik olan HSYK Başkanı tarafından belirlenecek, muhalefet partileri ise Anayasa Mahkemesinde artık dava açamayacaktır. Bu öneri demokratik olmayan, siyasetin hukuk üzerinde otorite kurmasına yol açabilecek, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürecek, demokratikleşmenin en temel ilkesi olan kuvvetler ayrılığı ilkesini hiçe sayan bir düzenlemedir. Yüksek yargı organlarının yeniden yapılandırılmasını konu alan teklifte yeni yargı modelinin, yeniliği getirmeyeceğini, ülke içerisindeki birlik ve beraberliği zedeleyeceğini düşünmekteyim. Sosyal barışı ve sosyal adaleti sağlamak amacıyla demokratik ve sosyal bir hukuk devleti için önerilen düzenlemenin yasalaştırılmaması gerektiği kanaatiyle konuyu kamuoyunun dikkat ve takdirine saygılarımla sunarım.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Yüksek yargı organlarının yeniden yapılandırılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER