Zümrüt ve yakut işlemeli baston

Zümrüt ve yakut işlemeli baston -Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol, zümrüt, yakut gibi değerli taşları bastonlara işleyerek bir ilki gerçekleştirdi


BİTLİS (A.A) - Selcan Bayar - Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol, zümrüt, yakut gibi değerli taşları bastonlara işleyerek bir ilki gerçekleştirdi.
     Bitlisin Adilcevaz ilçesinde yıllardır baston ustalığı yapan Cumali Birol, ustalıkta yenilikleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.
     Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni ve farklı ürünler sergilemenin uğraşı içinde olduğunu belirterek, 2013 yılına da farklı bir tarzda ürettiği baston ile girdiğini söyledi.
     Ceviz ve movingui ağacı kullanarak ürettiği bastona dairesel şekilde gümüş kattıktan sonra üzerine zümrüt ve yakut taşları işlediğini anlatan Birol, bastonu kısa süre sonra açılacak Emitt Fuarı için özel olarak tasarladığını ifade etti.
     Birol, şimdilik iki adet ürettiği bastonun maliyetinin yüksek olduğunu ve yapımının uzun sürdüğünü bildirerek, bu tarz bir bastonu üç ayda tamamladığını dile getirdi.
     Bastonların baş kısmında ceviz, gövdesinde ise movingui ağacı kullandığını vurgulayan Birol, gövde ve baş kısımlarına da yakut ve zümrüt taşları işlediğini kaydetti.
     Bastona işlediği taşların insan vücuduna olumlu etkilerinin bulunduğuna işaret eden Birol, özellikle zümrüdün, bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirdiğini, beden ve ruh için tonik görevi üslendiğini belirtti.
     Birol, yakutun da kan dolaşımını düzenleyerek, kanın yenilenmesini sağladığına dikkati çekerek, ürettiği bastonların saraylara layık olduğunu söyledi.
     Ürettiği bir bastonunun Topkapı Sarayında sergilenmesini arzu ettiğinin altını çizen Birol, Bu konuyu Emitt Fuarında görüşeceğim. Kabul edilirse bastonlardan birinin Topkapı Sarayında sergilenmesini çok istiyorum dedi.
     Birol, koleksiyonun en pahalı ürünü olan bastonları 7 bin 500 dolardan satışa sunmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Zümrüt ve yakut işlemeli baston Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER