Yerli uçak projesinde ortaklar anlaşamadı

Yerli yolcu uçağı projesinde resmiyet kazandıracak kontrat için görüşmeler devam ederken, projenin önderliğini yapacak kamu ağırlıklı şirket ile STM yollarını ayırdı.

Yerli uçak projesinde ortaklar anlaşamadı

Yerli yolcu uçağı projesinde yeni bir gelişme yaşandı. Habertük'ün haberine göre Projeye resmiyet kazandıracak kontrat için görüşmeler devam ederken, projenin önderliğini yapacağı açıklanan kamu sermayesi ağırlıklı şirket STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik) ile yollar ayrıldı.

ÖZEL ŞİRKET TEK KALDI

Böylece, Eren-Fatih Özmen çiftine ait SNC (Sierra Nevada Corporation) bünyesinde kurulan TRJet şirketi projede yalnız kaldı. Uçakların tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarının Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) ait olması prensibinde ise değişiklik yapılmayacağı öğrenildi.

İMZALAR ATILMIŞTI

Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı'ndan oluşan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), SSM iştiraki olan STM'yi, 27 Nisan toplantısında aldığı kararla, projenin ana yüklenicisi olarak görevlendirmişti. Ardından STM de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda 27 Mayıs'ta düzenlenen törenle SNC şirketiyle mutabakat zaptı imzalamıştı.

YERLİ DESELER DE ÜRETİMDEN KALKMIŞ UÇAĞIN LİSANSI SATIN ALINDI

Söz konusu uçağın modeli ve lisansı 13 yıl önce kapanan Almanya’daki Dornier’den satın alındı. Uçağın teknolojisi Amerika’dan gelecek, adını Türkiye verecek.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Davutoğlu’nun “Yüzde 100 yerli, dünyada yankı uyandıracak” diye tanıttığı ilk yerli yolcu uçağı, Almanya’nın talep yetersizliği nedeniyle 2002’de üretimden kaldırdığı Dornier markalı uçaklar çıkmıştı. 2011 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim malzemesi olarak kullanılan ve en son Başbakan Davutoğlu'nun 7 Haziran seçimleri öncesi tanıtımını yaptığı ‘Yerli uçak’ın Alman malı olduğu ortaya çıkmıştı. Davutoğlu'nun toplantısı öncesinde dağıtılan resmi belgelere göre Türkiye'nin ‘Yüzde 100 yerli’ ilk uçağı aslında Almanlar tarafından üretilen Dornier'ler olacak. Yerli uçak olarak tanıtılan Dornier'lerin pervaneli modeli 1991-2000, jet modeli de 1996-2002 döneminde üretilmişti. Her iki model de talep gelmediği için üretimden çekildi. Söz konusu yolcu uçaklarının bugüne kadar sadece ABD, Çin ve Danimarka kökenli tanınmamış hava yolu şirketleri tarafından kullanıldığı belirlendi.
<< Önceki Haber Yerli uçak projesinde ortaklar anlaşamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER