Yeşil gözlü Afgan kızın sahte Pakistan kimliği ortaya çıktı


İSLAMABAD (CİHAN)- National Geographic dergisinin kapağında 30 yıl önce fotoğrafının yayınlanması ile 'yeşil gözlü Afgan kız' olarak ünlenen ve bütün dünyaca tanınan Şarbat Gula'nın sahte Pakistan kimliği ortaya çıktı.

Ülke basınında yer alan habere göre, Pakistan Ulusal Kayıt Kurumu (NADRA) ünlü Afgan kızı Şarbat Gula'nın sahte Pakistan kimliğine ulaştı.

NADRA Afganistan'da bir mülteci kampında fotoğrafçı Steve McCurry'nin çektiği fotoğrafla dünya gündemine oturan Afgan kızın sahte Pakistan kimliği olduğunu ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında, 1969 yılında Pakistan'ın Peşaver şehrinde doğduğunu gösteren sahte belgelerle kuruma başvuran Gula'nın, Pakistan vatandaşlığı aldığı kayıtlara yansıdı. Kimlikte Rahmet Gul isminde birinin eşi olduğu yazarken, öyle bir kişinin de Pakistan kayıtlarında olmadığı ortaya çıktı.

NADRA yetkililerinin Gula'nın oğulları olarak gösterilen iki kişinin de sahte kimlik aldığını belirttiği ifade ediliyor. 4 kimliği de iptal eden NADRA, konu ile ilgi 3 memurun görevini askıya aldı. Sahte kimlik düzenleyenlerin kim olduğu ve niye böyle hukuksuz bir iş yaptığı ise henüz bilinmiyor.

Gula, 1984 yılında henüz 12 yaşındayken Nasirbah mülteci kampında, fotoğrafçı McCurry'nin objektifine yansır. National Geographic dergisinin kapağında bu fotoğraf yayınlandıktan sonra yeşil gözlü Afgan kız olarak bütün dünyada tanınır hale gelir. Ve 2002 yılında yeşil gözlü Afgan kızın 30 yaşındaki hali fotoğraflanır ve bir kez daha dünya gündemine oturur. Gula'nın şimdilerde Afganistan'ın Kandahar şehrinde yaşadığı biliniyor.

PAKİSTAN'DA BİNLERCE KİŞİNİN KİMLİĞİ SAHTE

Gula'nın kimliğinin sahte olması, Pakistan Ulusal Kayıt Kurumu'nun güvenirliğinin sorgulanmasına yol açarken NADRA'dan 'Bahsi geçen sahte kimlikler ortaya çıkarılan binlerce olaydan sadece biri.' açıklaması geldi.

Öte yandan bir yol bularak kendilerine Pakistan kimliği alan mültecilerin kayıtları da akıllara durgunluk veriyor. Bangladeşli bir mültecinin ülkeye girerek kendisini Pakistan'ın ünlü bir politikacısının oğlu olarak gösterip sahte kimlik aldığı ve bu gibi olayların çokça yaşandığı kaydediliyor.

Şu ana kadar 20 binin üzerinde Afganın aldığı sahte kimliği donduran NADRA, ülkede son zamanlarda tırmanışa geçen terör olayları sebebi ile bütün kayıtları gözden geçiriyor. CİHAN
<< Önceki Haber Yeşil gözlü Afgan kızın sahte Pakistan kimliği ortaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER