Yeşiller: İslami derneklerin oluşumunda inanç değil siyaset ve söylem etkili


Yeşiller Partisi, Almanya'da önde gelen İslami derneklerin oluşumlarının inanç eksenli değil, söylem, çıkar ve siyasi eksenli olduğunu ileri sürdü. İslami derneklerin, İslami cemaat olmadığını ve Müslümanların tamamını temsil etmediğini iddia eden Yeşiller, bu derneklere ayrıcalık tanınmamasını istedi.

Alman Yeşiller Partisi hazırladığı bir rapor ile Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ), İslam Konseyi (İslamrat) ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi'nin (ZMD) Müslümanların tamamını temsil etmediğini ileri sürerek, bu derneklerin oluşumların inanç eksenli olmadığını daha çok siyasi ve milli olduğunu iddia etti.

Almanya'da İslam din dersleri verilmesi sürecinde birçok eyalette muhatap alınan ve İçişleri Bakanlığı'nın himayesindeki İslam Konferansı'na katılan İslami derneklerin, Almanya'da Müslümanların sadece yüzde 20'sini temsil ettiğini belirten Yeşiller Partisi, Eşbaşkan Cem Özdemir ve İç Politika Sözcüsü Volker Beck imzasıyla yayınlanan raporda "Bu dört büyük Müslüman derneğinin oluşumları inanç merkezli değil daha çok siyasi, milli ve söyleme göre şekillenmiştir. Bu nedenle biz bunları dini dernek olarak görüyoruz ve dini cemaat olarak görmüyoruz. Eğer anayasa uygun İslami bir birlik oluşursa diğer bütün dini cemaatlere olduğu gibi İslami birliğin de dini cemaat olarak tanınma hakkı var. Bu dört büyük İslami dernek Almanya'daki Müslümanların sadece bir kısmını temsil ediyor. Bu nedenle şu an dört büyük derneğe dini ve uyum politikalarında ayrıcalık verilmemesi arzu edilmektedir." ifadeleri yer alıyor.

Almanya Alevi Cemaati'nin (AMG e.V.) oluşumunu örnek gösteren Yeşiller Partisi, Almanya Alevi Cemaatinin oluşumunun inanca dayalı olduğunu kaydetti. Yeşiller, Almanya'daki söz konusu İslami derneklerin yapılarının dini kimliğe göre değil daha çok siyasi, söylem ve etnik ayrıma göre olduğunu ileri sürdü.

DİTİB YÖNÜNÜ ANKARA'YA DÖNMÜŞ

Almanya'nın en büyük Müslüman derneği olarak DİTİB'in Ankara'ya bağlı olduğunu belirten Yeşiller Partisi, DİTİB'in kurumsal kimliğinin dini değil ağırlıklı olarak siyasi ve söylem olarak Ankara ile uyumlu olduğuna dikkat çekti. Raporda DİTİB'in personal ve organizasyon olarak Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olduğu hatırlatıldı.

İSLAM KÜLTÜR MERKEZLERİ MEZHEPSEL

Almanya'nın en eski İslami kuruluşu olan İslam Kültür Merkezleri Birliğini'nin (VİKZ) oluşumunun mezhepsel olduğunu iddia eden Yeşiller Partisi, VIKZ'in Sünni İslami temsil ettiği ve mistik yapılarının olduğu ileri sürüldü.

ZMD KÜÇÜK AMA EN ÇOK ÖN PLANA ÇIKAN DERNEK

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi'nin küçük olmasına rağmen en çok ön plana çıkan dernek olduğunu ve toplumsal beklentileri karşılamaya çalıştığını berliten Yeşiller Partisi, ZMD'nin köken ve dil olarak geniş tabanlı oluşum olmasına rağmen Arap ağırlıklı olduğuna dikkat çekildi. ZMD'de Türk kökenlilerin Araplara göre etkinliğinin daha az olduğuna dikkat çekildi.

İslam Konseyi'nin (İslamrat) yapısının anlaşılır olmadığının belirtildiği Yeşiller raporunda, İslam Konseyi'nin en büyük kuruluşu Milli Görüş'ün (İGMG) Anayasa Koruma Teşkilatı (istihbarat) raporlarında yer aldığı kaydedildi.

Yeşiller Partisi, Anayasa'nın din ve inanç hukukunda çoğulculuğu öngördüğünü, Müslümanların Almanya'da tek bir çatı altında dini bir birlik kurup kurmamalarının kendi kararları olduğunu, İslam'ın tanınması için ortak bir temsilciye ve birlik içinde bir cemaate ihtiyaç olmadığını vurguladı.

Yeşiller Partisi'nden Özdemir ve Beck imzalı raporun hafta sonu gerçekleştirilecek parti kurultayında gündeme alınacağı ifade edildi.siyaset-ve-soylem-etkili-1944162.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Yeşiller: İslami derneklerin oluşumunda inanç değil... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER