Yetişkinler günde 6-8 saat uyumalı


Türk Toraks Derneği, uykunun yaşam için gerekli olduğunu, dinlenmiş uyanmak için herkesin kendini iyi hissettiği kadar uyuması gerektiği bildirildi. Yeni doğanların günde ortalama 16 saat uyuduğunu, uyku gereksiniminin 3-5 yaşlarında 11 saate, ergenlikte ise yaklaşık 9-10 saate indiği, yetişkinler için normal uyku süresinin de ortalama 6-8 saat olması gerektiği ifade edildi.

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamada, uykunun yaşam için gerekli olduğu, vücudumuzun dinlendiği, tazelendiği önemli bir onarım süreci olduğu ifade edildi. Gelişen teknoloji ile birlikte insanların uykuya yeteri kadar zaman ayırmamakta olduğu ve az uyuduğu kaydedildi. Normal uyku süresinin yaşla ve kişiden kişiye değiştiği, yeni doğanların günde ortalama 16 saat uyurken, uyku gereksinimi 3-5 yaşlarında 11 saate, ergenlikte ise yaklaşık 9-10 saate indiği, yetişkinlerde ise normal uyku süresi ortalama 6-8 saat olduğu ifade edildi. İleri yaşla birlikte uyku süresi kısaldığı ve yaşlıların uyanıklıklar ile bölünmüş bir uyku uyudukları belirtildi.

Dinlenmiş uyanmak için herkesin kendini iyi hissettiği kadar uyuması gerektiği ifade edilen açıklamada, yetişkin kişilerin yüzde 80'i için 6 ile 8 saat arasında uyumak yeterli olduğu ifade edildi. Dinlenmiş ve tazelenmiş uyanmak için gereken süre kadar uyumaya özen gösterilmesi gerektiği de kaydedildi.

Uykuya yatağa yatıldığında 10 ile 30 dakika içinde dalındığı, yaklaşık yarısının yüzeysel uykuda geçirilirken diğer yarısının bedenimizin ve zihnimizin yenilendiği derin uyku ile rüya gördüğümüz REM evresinden oluştuğu, gece boyunca bu evrelerin 90-120 dakikalık 4-5 dönem halinde tekrarlandığı ifade edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Yetişkinler günde 6-8 saat uyumalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER