"Yolcunun ücreti muavin yerine minibüs sürücüsüne vermesi kaza riskini artırır"


Adana'da şehir içi ulaşımı sağlayan özel halk otobüslerinde zaman zaman yolcular, kimi zaman ise sürücülerle yaşadıkları sorunlardan dolayı tepki gören muavinler artık yok. Ücretin 'Akıllı Kart' uygulaması ile tam alınamadığı şehirde, muavinsiz geçiş sürecinde, ücret toplamak zorunda kalacak sürücülerin kazalara sebep olabileceği endişesi yaşanıyor.

Adana Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Niyazi Göger, sürücülerin bu duruma alışık olduklarını belirtti. Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu ise "Araç seyir halindeyken sürücünün cep telefonuyla konuşması para alışverişinden daha güvenli." değerlendirmesini yaptı.

"İŞSİZ KALDIK NASIL GEÇİNECEĞİZ"

Günlük 50 lira yevmiye karşılığı, şehir içinde sıkışan trafikte yolu açan, ağır eşyaları otobüse koymada zorluk çekenlere el uzatan, başı yolcuyla belaya giren sürücüye kol-kanat geren 578 muavin evlerine artık 'ekmek' götüremeyecek.

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 'özel halk otobüslerinde muavin çalıştırılamayacağı'na ilişkin 9 Aralık 2009'da aldığı karar, uygulanıyor. Karar sebebiyle işsiz kalan 578 muavin, işlerine dönmek için belediye önünde eylem yaptı, ancak sonuç alamadı.

Yetkililerle yaptıkları görüşmeler sonuçsuz kalan muavinlerden Taner Gürgen, 578 muavinin ekmeğinden olduğunu belirterek ailelerin perişan edildiğini söyledi. Muavinlerden Kamil Güleç, Adana'nın işsizlikte ön sıralarda olduğunun altını çizerek, "Zaten işsizlik diz boyu. Bu kadar insan ne yapacak, nasıl geçineceğiz" diye sordu.

"MUAVİNLER İÇİN ÜZÜLÜYORUZ"

Adana Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Niyazi Göger, muavin çalıştırılmasının sona erdirilmesiyle ilgili kararın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nce vatandaştan gelen şikayetler üzerine 9 Aralık 2009'da alındığını hatırlattı. Kararın 5 yıldan bu yana ertelendiğini anlatan Göger, şehir merkezindeki 519 halk otobüsünde artık muavin çalıştırılmayacağını bildirdi.

Akıllı kart uygulamasının halk otobüsleriyle birlikte 2 şehir içi taşımacılık yapan minibüs kooperatifinde uygulandığını dile getirdi. Göger, 1086 minibüsün tamamında akıllı kart olması için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Göger, "Köylere çalışan minibüsler yarı nakliye yarı yolcu taşıyor. Bununla ilgili nasıl bir uygulama olur bilmiyorum. Muavinler için üzülüyoruz. Ancak bir yenilik yapılıyor. Kanunların uygulanması da gerekli. Kayseri'de 10 yıldan bu yana muavin çalıştırılmıyor. Neticede bu uygulama bugün olmazsa yarın olacak." dedi.

"PARA ALIŞVERİŞİ DİKKATİ DAĞITIR"

Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu, araç seyir halindeyken para alışverişi gibi durumlarda sürücünün konsantrasyonunun bozulacağını söyledi. Trafikte oldukça fazla dinamik olduğunu hatırlatan Dedeoğlu, sürücünün önüne aniden çıkan yaya, daralan ve bozuk yol ile birlikte birkaç saniyelik para alışverişinin sürücünün dikkatini dağıtacağını bildirdi. Adana gibi büyükşehirlerde otobüslerde uygulanan sistemlerin artık otomatiğe bağlanması gerektiğini anlatan Dedeoğlu, "Araç kullanırken para alışverişi sürücünün zihni ile elini meşgul eder. Bu sırada şoförün yolcu ile diyaloğu artar. Araç seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak araçta para alışverişinden daha güvenlidir." ifadesini kullandı.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, şehir içi yolculuk yapacakların akıllı kart uygulamasına ayak uydurmaları gerektiğini söyledi. Bu sayede sürücülerin rahatlayacağını anlatan Güner, İstanbul'da yıllar önce uygulanan akıllı kart sistemlerinin büyük kolaylık sağladığını gördüklerine dikkat çekti.

ŞOFÖRLER "MUAVİNSİZ OLMAZ" DİYOR

Yıllardır Halk Otobüsü İşleten Zeki Tamer, muavin çalıştırmanın yasaklanmasına tepki gösterdi. Tamer, köylere çalışan halk otobüs sürücülerinin bu uygulamayla zorda kalacağını anlatarak, "Köylü adamın sütü var, yoğurdu var. Her şeyi yüklüyoruz. Bunu şoförler yapamaz. Yüklemezse ceza kesiliyor. Alamam da diyemiyorum. Muavinler olmazsa çok zor durumda kalırız. Günlük verdiğimiz 50 lira yevmiye. Bu işten ekmek yiyen 1000 kişi var. Zaten birçok insan işsiz ne yapacaklar?" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber "Yolcunun ücreti muavin yerine minibüs sürücüsüne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER