Yunanistan ile kreditörler 'üçüncü kutarma paketi'nde anlaştı


Yunanistan ile kreditörler arasında 22 saattir süren müzakerelerde nihai anlaşma koşullarında mutabakat sağlandı. Üçüncü kurtarma paketi karşılığında Atina'dan talep edilen reformların tamamı Cuma gününe kadar parlamentonun onayına sunulacak.

Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa İstikrar Fonu'ndan talep ettiği 3 yıl süreli 86 milyar Euro'luk kurtarma paketinde 12 Temmuz'da sağlanan ön anlaşmada sona gelindi.

Yunanistan'nın 20 Ağustos'ta yapacağı borç geri ödemeleri sebebiyle anlaşma metni üzerinde kelime kelime detaylandırılarak yoğunlaşan görüşmelerde Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos başkanlığındaki müzakere heyeti ile kreditörler, 22 saatin sonunda bugün sabah saatlerinde önemli konularda anlaşma sağladı. Bazı küçük detaylar ise teknik heyetlere bırakıldı.

BAKAN: ANLAŞMA TAMAM

Müzakerelerin yapıldığı otelden ayrılırken bir açıklama yapan Maliye Bakanı Çakalotos, "Bir-iki küçük detay dışında anlaşmaya çok yakınız." dedi.

Yunan müzakere heyetinden bir yetkili ise sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Beyaz duman yükseldi. Anlaşma sağlandı. Uzlaşma sağlandı. Hareketsiz krediler (kırmızıya düşen krediler), yeni özelleştirme fonu ve enerji (doğalgaz) piyasasının serbest bırakılması gibi tüm büyük konular çözümlendi." dedi.

ANLAŞMA METNİ PERŞEMBE GÜNÜ OYLANACAK

Anlaşma için kreditörlerin parlamentodan geçirilmesini istedikleri reform paketinin Çarşamba günü komisyonlarda görüşüldükten sonra Perşembe günü genel kurulda muhalefetin desteğiyle kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ardından ise Cuma günü toplanacak Eurogroup Maliye Bakanları herhangi bir itirazda bulunmazlar ise anlaşma üye ülkelerin parlamentolarına gidecek.

Atina, kurtarma paketinin 20 Ağustos'a kadar resmen yürürlüğe girmesini umuyor. Ardından ilk etapta 25 milyar Euro'nun serbest bırakılması bekleniyor.

ANLAŞILAN HEDEFLER

2015 yılında bütçe açığı GSMH'nın yüzde -0,25'i olacak. 2016'da yüzde +0,5'lik, 2017'de yüzde + 1,75, 2018'de ise yüzde +3,5'lik faiz dışı fazla verilmesi öngörülüyor.

Kathimerini gazetesinin ele geçirdiği taslak anlaşma metnine göre Yunan parlamentosu 'ağır tedbirlerden oluşan' yasal düzenlemeleri önümüzdeki günlerde oylayacak. Bir diğer acı reçete ise Ekim ayından sonra parlamentonun onayına sunulacak. Kreditörler, bütçeden başlayıp eğitim sistemine uzanan detaylı reform paketini Atina'ya kabul ettirdi.

2 MADDELİK METİN PARLAMENTOYA SUNULACAK

Üçüncü kurtarma taslağı, parlamentoya 2 madde halinde sunulacak. İlkinde kredi anlaşması ve yeni kemer sıkma önlemleri, yaklaşık 60 sayfadan oluşan ikincisinde ise 25 milyar Euro'luk ilk kredi diliminin serbest bırakılması için şart koşulan önlemleri içerecek.

ANLAŞMA İÇİN ACİLEN OYLANMASI GEREKEN YENİ ACI REÇETE

-Çiftçi olma şartları ağırlaştırılacak.
-Denizcilikte vergi artışı olacak.
-Çiftçilerin kullandığı ucuz yakıt uygulamasına son verilecek.
-Kamu idaresinde yeniden düzenlemeye gidilecek.
-Vergi gelirleri tahsilatında sapmaların önüne geçilecek.
-İpotekli kişilerin maaşlarından en fazla yüzde 25 kesinti yapma uygulamasına son verilecek.
-Erken emeklilik hakları kademeli olarak sona erecek.
-Adalara yüzde 30'luk vergi ayrıcalığı 2016 sonunda bitecek.
-Mühendislik, noter gibi kapalı meslekler serbest bırakılacak.
-Az risk içeren yatırımların önündeki bürokratik süreç ve ruhsat alma süresi kısalacak.
-Doğalgaz gibi enerji sektörü 2018 yılına kadar bütünüyle serbest bırakılacak.
-TAIPED Özelleştirme İdaresi'nin masasında bulunan bütün dosyalar onaylanacak.
-En düşük emekli maaşına 67 yaşında hak kazanmak için gerekli koşullar netleştirilecek.
-Özel okul ve kurslar için KDV yüzde 23 olacak.
-Dana eti için daha önce kabul edilen yüzde 23'lük KDV oranı yüzde 13'e çekilecek
-500 bin Euro'nun üzerindeki gelirler için yüzde 8 dayanışma vergisi alınacak. 30 bin Euro'ya kadar uygulanan dayanışma vergisi aynen sürecek. 50 bin Euro'ya kadar yüzde 1,4'ten 2'ye, 100 bin Euro'ya kadar ise yüzde 2,1'den 4'e yükselecek.
-Bin 500 Euro'ya kadar olan banka hesaplarına ipotek konulamayacak.
-Belli şartlar altında 300 bin Euro'ya kadar olan ilk konutlara ipotek konulmayacak. CİHAN
<< Önceki Haber Yunanistan ile kreditörler 'üçüncü kutarma paketi'nde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER