Yusuf Ziya Yılmaz: Samsun Limanı 16 yıl önce foseptik çukuruydu

Yusuf Ziya Yılmaz: Samsun Limanı 16 yıl önce foseptik çukuruydu

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Limanı'nın 16 yıl önce adeta bir foseptik çukuru olduğunu söyledi. Yılmaz, "Samsun Liman içi 50 yıl boyunca atıkların toplandığı bir havuz olmuş. Biz o yıllarda işi gücü bıraktık 2 sene buradaki çamuru açık denize dökmekle uğraştık." dedi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, aynı zamanda DenizTemiz Derneği (TURMEPA) Samsun Şubesi Başkanı olan Yusuf Ziya Yılmaz, dernek gönüllüleriyle buluştu.

Programda konuşan Belediye Başkanı Yılmaz, çevre bilincinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, dış ülkelerin sahillerinin içler acısı durumundan bahsetti. Yılmaz, "Bir denizin nasıl kirletilebildiğini Romanya ve Bulgaristan, Romanya sahillerinde gördüm. Sahillerdeki o çirkin yapılar, gecekondular, sanayi atıkları benim tüylerimi diken diken etti. Çöp yığınları hep sahil kenarında. Türkiye'deki kirlilikten dem vuran dış ülkeler kendi ülkelerindeki içler acısı durumdan haberdar değiller." diye konuştu.

'BİR ALBAY'IN SÖZÜYLE LİMANI TEMİZLEMEYE BAŞLADIK'

16 yıl önce Samsun Limanı'nın adeta bir foseptik çukuru gibi olduğunu belirten Başkan Yılmaz, şunları kaydetti: "Denizaltı filosu albayı Samsun Limanı'na girerken çok büyük sıkıntı çektiklerini söylemişti. Albay bana hiç unutmuyorum '29 Ekim 1999 yılında liman içinin metan gazı ve çamurla kaplı' olduğunu söyledi. Daha sonra yine aynı albay bana, 'biz limana yaklaşmadan önce deniz derinliğini ölçeriz. Hiç bir deniz altı Samsun Limanı'na giremez. Ancak bize limana girilmesi emri verildiği için buraya girdik. Samsun limanına girerken inanılmaz güçlük çektik. Çünkü Samsun Limanı'nın altı metan gazı ve çamurla kaplı. Karadeniz'in en büyük limanı çok büyük foseptik çukuru olmuş' dedi. Samsun Liman içi 50 yıl boyunca atıkların toplandığı bir havuz olmuş. Biz o yıllarda işi gücü bıraktık 2 sene buradaki çamuru açık denize dökmekle uğraştık. Bunu bugünkü şartlarda yapsak 50 milyon TL'ye yapardık. Samsun Limanı'nda çamuru temizledikten sonra buraya kanalizasyonun bir daha akmamasını sağladık. Limanda şimdi yüzülebiliyor ve balık tutulabiliyor. Bana 1999 yılında Samsun Limanı'nın metan gazı ve çamurla kaplı olduğunu söyleyen ve bizim bu limanı temizlememize neden olan o albayı şükran ve minnetle anıyorum."

'AİLELER, KULAÇ ATIYORUZ PROJESİNİ SAHİPLENDİ'

Samsun Valisi İbrahim Şahin de yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Samsun'da başlattığımız 3-4 tane önemli proje var. Bunlardan bir tanesi de geleceğe kulaç atıyoruz projesi. Bunların fikir annesi TURMEPA. OMÜ'de bir etkinlik vardı. Orada çevre bilinci ve denizlerin kirletilmesi tartışılırken, denizleri temiz tutmanın yolunun denizi kullanmaktan geçtiğine karar verdik. Sonra bir proje hazırlayalım diye düşünürken, baktık ki Samsun'da yüzme bilen kişi sayısının çok az olduğu ortaya çıktı. Yüzde 80 kesim yüzme bilmiyor. Geleceğe kulaç atıyoruz projemizi başlattık ve aileler bu projemizi sahiplendi. Ailelerin bu projeye katıldıkları kadar hiçbir projeye katıldıklarına şahit olmadık. Nedeni de çocuklarını yüzmeye getirdiklerinde onları tirübünden izliyorlar. Bu projeyi büyüterek tüm Türkiye'de yaygınlaşması için çabalarımız var."

'BATILILAR İKİYÜZLÜ'

Batılıların kendi gelişmişliklerini daha yukarılara taşımak adına bütün atıklarını Karadeniz'e ve Tuna Nehri'ne akıttığını ifade eden Vali Şahin, "Batılıların ikircikli durumu herkesçe malumdur. Onlar herşeyi yapar, mübahtır. Ama siz en ufacık bir olumsuzluk yaptığınızda bunu abartarak söylerler. Bir tane petrol atığına bulaşmış kuşu günlerce konu ederler. Yahut bir balinayı ya da bir kutup ayısını haftalarca TV ekranlarından size izletirler. Ama yanı başınızda insanların üzerine bomba yağdırırlar. Bunlar sanki yapılması gereken birşey gibi size sunulur. Çünkü bomba yağdırmadan önce medya algısı ile toplumu ısıtıyorlar." diye konuştu.

Program sonunda Vali Şahin, Başkan Yılmaz ve diğer katılımcılar TURMEPA gönülleri ile birlikte sahil kenarında hatıra fotoğrafı çektirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Yusuf Ziya Yılmaz: Samsun Limanı 16 yıl önce foseptik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER