1 liralık domates bakın kaç lira oldu?

Domates fiyatlarındaki artış vatandaşı Ramazan Bayramı öncesi üzdü. Bir ay önce fiyatı 1 liraya kadar düşen domatesin kilosu 4 liraya kadar çıktı. Artışın sera ürünlerinin azalması ve tarla mahsülünün daha tam çıkmamasından kaynaklandığı belirtildi

1 liralık domates şimdilerde el yakıyor!

Ramazan'ın ilk günlerinde fiyatı bir liraya kadar düşen domates seradan tarlaya geçiş dönemi sebebiyle 4 liraya yükseldi. İstanbul sebze halinde Antalya domatesinin kilosu 2,5-4 lira arasında, çeri domatesin kilosu ise 4-7 lira arasında değişiyor. Bursa sebze halinde ise domatesin kilosu 2,5-4 lira arasında alıcı buluyor. Antalya sebze halinde de domates 2,5-3,5 fiyat bandında satılıyor.

Vatandaş şoke oldu

Hafta sonu alış verişi için pazara giden vatandaşlar artan domates fiyatları karşısında adeta şoke oldu. Bir hafta önce 1,5-2 liradan aldıkları domatesin kilosunun 4 liraya yükseldiğini gören vatandaşlar alacakları domates miktarını düşürmek zorunda kaldı. Melek Yiğit, Ramazan'da en fazla tüketilen sebzelerden domatesin fiyatındaki aşırı artışın kendisini adeta şoke ettiğini ifade ederken, “Ramazan domatessiz olmaz. Mecburen alacağım, ama biraz daha az alacağım.” dedi. Ekrem Karadağ ise, Ramazan fırsatçılarından şikayet ederken, “Ramazanda bir domatesimiz var ona da göz diktiler. Yaz günlerinde 4 liraya domates olur mu?” diye isyan etti. Bursa Hüdavendigar Pazarı'nda domates satan Ahmet Gül isimli esnaf, halden domatesi çok pahalıya aldıkları için 4 liradan satmak zorunda kaldıklarını, üzgün olduklarını kaydetti.

Kısa sürede ucuzlar

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür ise domateste seradan tarlaya geçiş dönemine denk gelmesi sebebiyle fiyatların aşırı arttığını kısa sürede yeniden ucuzlayacağını dile getirdi.

Açlık ve yoksulluk sınırı geriledi

Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre, açlık ve yoksulluk sınırı haziran ayında geriledi. Türk-İş Araştırmasının Haziran 2016 ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.350 TL oldu. Bir önceki dönemde açlık sınırı 1.375 TL seviyesinde bulunuyordu.

Türk-İş'e göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 398 TL oldu. Bir önceki dönemde yoksulluk sınırı 4 bin 478 TL seviyesinde bulunuyordu. 

<< Önceki Haber 1 liralık domates bakın kaç lira oldu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER