2 günde 13 milyar!

Toplam 77.6 milyar liralık borç yeniden yapılandırıldı. 30 Kasım akşamına kadar 13 milyar liranın Maliye’ye yatırılması gerekiyor

samanyoluhaber.com

2 günde 13 milyar!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, başvuru süresi sona eren borç yapılandırma sonuçlarını açıkladı. Ağbal'ın verdiği bilgilere göre, vergiden trafik cezalarına kadar devlete olan birikmiş borçlarını aftan yararlanarak ödemek isteyen 8 milyon 527 bin 452 kişi veya şirket başvuruda bulundu. Yapılandırılacak toplam devlet alacağı 77 milyar 602 milyon 570 bin lira oldu. Bunun 46 milyar lirası 4.8 milyon mükellefin birikmiş vergi borcundan oluştu.

44 MİLYARLIK KAYIP

Yapılandırma öncesinde 6.3 milyon mükellefin Maliye'ye tam 90 milyar lira vergi borcu bulunuyordu. Af düzenlemesine rağmen, yaklaşık 1.5 milyon mükellef 44 milyar liralık vergi borcu için başvuru yapmadı.
Bakan Ağbal, iflas etmiş, hayatını kaybetmiş ya da varlıklarını yitirmiş çok sayıda mükelleften zaten başvuru beklemediklerini, alacakların bir bölümünün tahsilinin imkansız olduğunu söyledi.
Ağbal'ın verdiği bilgilere göre, aftan yararlanmak için başvuran mükelleflerden 1.2 milyonu borcunu peşin 1.2 milyonu da 6 taksitte ödeme taahhüdünde bulundu.
Buna karşılık mükelleflerin 351 bini 9 taksit, 616 bini 12 taksit ve 2 milyon 394 bini de 18 taksitte borcunu ödeyeceğini bildirdi.

ÖDEMEYENE İNCELEME

Vergi borçlarının peşin tutarları ile ilk taksitleri 30 Kasım, 2'nci taksitleri ise en geç 31 Ocak 2017 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

Yapılandırmaya giren mükellefler hakkındaki tahkikat ve incelemeleri durdurduklarını belirten Bakan Ağbal, ilk iki taksidi süresinde ödemeyenlere yönelik incelemeleri kararlı bir şekilde başlatacakları uyarısında bulundu. Ağbal, yapılandırmayla 4.1 milyar lira tahsilat yaptıklarını 30 Kasım akşamına kadar ödenmesi gereken toplam tutarın ise 13 milyar lira olduğunu söyledi.

DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM YAPILACAK

Bakan Naci Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik vergi indirimi oranının ne olacağı ve hangi mükellefleri kapsayacağı konusunda teknik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ağbal, “Vergi indirimi, tecil ve vergi denetiminde sürenin kısaltılmasından oluşan üç çalışmayı yeni yılla birlikte getireceğiz” dedi.

sözcü
<< Önceki Haber 2 günde 13 milyar! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER