2 yaş sendromu 4 yaş olmasın!


Neredeyse tüm çocuklarda görünen ve ebeveynlerin bakmakta zorlandığı dönem olan 2 yaş sendromu anne baba danışmalığı ile atlatılıyor.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli Çocuk Gelişimi Uzmanı Nurinisa Karasaraçoğlu, "2 Yaş Sendromu veya Özerklik Dönemi diye adlandırılan bu dönem, çocuklarda yaklaşık 1,5 yaşından başlayarak 3,5-4 yaşına kadar devam eden zorlu bir süreçtir. Çocuklar bu dönemde kendilerinin de bir birey olduğunu fark ederler. Kişilikleri belirlenmeye ve en önemlisi istediklerini nasıl yaptıracaklarını öğrenmeye başlarlar." dedi.

Nurinisa Karasaraçoğlu, şu bilgileri verdi: "18 aylığa kadar sakin uslu olan çocuklar birden hırçınlaşmaya başlıyor. İstekleri yapılmayınca kendini yerlere atıyor, tepiniyor, başını duvarlara vuruyor karşısındakini tekmeliyor. Ama anne babalar şunu bilmeliler ki 2 yaş sendromunun özelliklerinden. Çünkü bu dönemde çocuk artık kendisinin bir birey olduğunu fark ediyor. Kişiliği yerleşmeye başlıyor. En önemlisi de eğer istekleri eğer yerine getirilmezse bunu nasıl elde edeceğini öğrenmeye başlıyor. Tepinecek, bağıracak, ağlayacak, anneye babaya bazı olumsuz şiddet gösterilerinde bulunacak. Bir de bu dönemin bir özelliği hep olumsuz ifadeler kullanır. Yemeyeceğim, içmeyeceğim, giymeyeceğim, hayır yapmayacağım. Anneler genellikle hep şunu ifade ederler. Çocuğumuz artık isteklerini eskisi gibi sözel olarak ifade etmiyor. Mızmızlanarak, yüksek sesle ağlayarak isteklerini söylüyor."

ANNE BABA OLARAK NELER YAPMALI?

'Anne ilk önce kendi içinde tutarlı olacak' diyen Karasaraçoğlu bu dönemde yapılması gerekenler şöyle sıraladı: "Çocuklar en yakın ilişkiyi anneleri ile yaşıyorlar. Anne bir şeye hayır dediyse, artık bu hayırdır. Bir başka gün bu hayır evet olmayacak. Yani anne kendi içinde kararlı ve tutarlı olacak. Tabi babada ebeveyn olarak aynı tavır tutum içinde olacak. Sonrada anne ve baba kendi aralarında da tutarlı olmaya devam edecek. Annenin hayır dediği bir şeye baba ya hanım bugünlük yapıversin izin verelim demeyecek. Annenin hayır dediği baba tarafından da hayır olacak. Çocuk eğer anne baba arasında tutarsızlık hissederse şöyle bir mesaj alıyor. Eğer ben inatçılık yaparsam, ağlarsam ya annemden ya babamdan istediğim şeyi koparabilirim. Bu da onun şantajlarının sürmesine neden oluyor. Tabi burada sadece anne baba faktörü değil, çocukta yakın ilişkileri olan bakıcısı aile büyükleri yakın çevredeki kişiler olabilir, onların da kararlı ve tutarlı olması gerekir. Özellikle büyük anne ve babalar, annenin babanın koyduğu kurallar doğrultusunda torunlarına yaklaşımda bulunmaları gerekir."

Çocuğunuzun kendisini engellenmiş hissetmesini önlemek ve özerkliğini desteklemek adına ona sıklıkla 'hayır, yapamazsın, onu giyemezsin, oraya gidemezsin' demek yerine seçenekler sunulmasını öğütleyen Karasaraçoğlu, 2 yaş sendromundaki çocukların isteklerini elde etmek için tekmeleyip vurabildiğini hatta ısırdığını ifade etti. Bu durumda çocuğun dikkatini başka yöne çekmeyi tavsiye etti. CİHAN
<< Önceki Haber 2 yaş sendromu 4 yaş olmasın! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER