IŞİD davasında anlam verilemeyen gizem

Niğde'de 1 asker ve 1 polisi şehit eden IŞİD üyesi 3 teröristin mahkemeye getirilmemesi şehit ailelerinin tepkisi çekti. Daha önceki 3 duruşmaya telekonferansla katılan sanıkların dünkü duruşmada ise ne görüntüsü ne de sesi vardı. IŞİD'li teröristlerin, Musul'da kaçırılan 49 Türk'ün serbest bırakılması için takas edildiği iddia edilmişti.

IŞİD davasında anlam verilemeyen gizem

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te 1 polis ve 1 astsubayı şehit edip, gasp ettikleri kamyonun şoförünü öldüren IŞİD'li teröristlerin yargılandığı davanın dördüncü duruşması dün görüldü. Mahkemeye, IŞİD'in Musul'da rehin aldığı Türk vatandaşlarını serbest bırakması karşılığında takas yapıldıkları iddia edilen 3 terörist bu kez de mahkemeye getirilmedi. Daha önce 4 kez hakim değiştirilen dava, karar duruşması için 20 Ocak 2016'ya ertelendi.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 3 IŞİD militanının kaldığı Sincan F Tipi Cezaevi'yle canlı bağlantı kuruldu. Hakim Onur Yerdelen, teröristlerin tercüman vasıtasıyla ifadelerini almak istedi. Ancak sanıklara tercüman bulunamadığı belirtildi. Bu sırada hakim Yerdelen ‘İngilizce biliyorlardır' diyerek İngilizce konuşmak istedi. İngilizce olarak ‘Beni duydunuz mu?, ‘Beni anlıyor musunuz' şeklinde seslendi. Ancak karşı taraftan ne ses ne de herhangi bir görüntü gelmedi. Daha sonra bir cezaevi yetkilisi ‘sesiniz geliyor' diyerek karşılık verdi. Bunun üzerine Hakim Yerdelen sanıkların avukatlarının ‘Bir diyeceğimiz yok' sözlerini duruşma tutanağına geçirdi. TCK'ya göre bu tür şüpheli durumlarda bir üye hakimin cezaevinde sanıkların yanına oturması şartıyla telekonferansla ifade verilebiliyor.

Şehit astsubay Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu ise mahkeme başkanına ‘Katilleri yakinen niye göstermiyorlar?” diye sordu. Hakim Onur Yerdelen ise babanın ısrarlı sorularına cevap vermedi. Duran Kozanoğlu, adliye çıkışında ise gazetecilere “Sanıkların buraya getirilmesini istiyoruz ama getirmiyorlar. Savcılar güvenlik açısından getirmediklerini söylüyorlar. Ne varsa artık?” dedi. Avukat Hüsnü Türker de, “Defalarca talep etmemize rağmen IŞİD militanları mahkemeye getirilmiyor. Kimse varlıklarını bilmiyor. Mahkemede yapılan bağlantılarda ne görüntüleri var ne de sesleri.” diye konuştu.

Şehit polis Adem Çoban'ın kardeşi Ramazan Çoban ise, “Daha önceki duruşmalarda sanıkların yüzü görünüyordu; bu sefer yüzleri hiç belli değil. Ankara'daki sanıklar ile hiç bağlantı kurulmadı. 2 ay önceden belli olan duruşma günü için tercüman bulunamamış.” değerlendirmesini yaptı. Şehit polisin babası Mevlüt Çoban, “Davada durmadan hakim değişiyor. Bir an önce katillere cezalarının verilmesini istiyorum. Sanıkların buraya gelmesini ve mahkemede bulunmalarını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

IŞİD militanlarının öldürdüğü kamyon şoförü Turan Yaşar'ın ailesinin avukatı Ali Çil de şunları söyledi: “Duruşma üçer, dörder ay erteleniyor. Bu gidişle 5 yıllık zamanaşımı dolacak. Bu dava normal gitmiyor, adil yargılanma ilkesi ihlal ediliyor. Ciddi bir yargılanmadan çok uzak. Neredeyse WhatsApp üzerinden yargılama yapılacak. SEGBİS üzerinden bağlantı kuruyorduk bağlantı da koptu bugün sanıklar kayıp.”

Müebbet hapis istemiyle yargılanan Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ve Muhammed Zakiri'nin Musul'daki Türk Başkonsolosluğu'nda İŞID'in rehin aldığı 48 kişinin serbest bırakılmaları karşılığında takas edildikleri öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu iddiaya karşılık “Velev ki böyle bir takas olmuş olsa, benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez.” demişti. TBMM'de 17 Nisan 2014'te yapılan MİT yasasındaki değişiklik ile bu tür durumlarda takas imkanı getirilmişti. Öte yandan dünkü duruşmada, firari sanık olarak yer alan Heysem Topalca ve Mehmet Aşkar'ın dosyası ayrıldı. IŞİD militanlarının geçişini organize eden bu iki ismin MİT'le bağlantılı olduğu öne sürülüyor.

ÖNCEKİ DURUŞMALAR DA OLAYLI GEÇMİŞTİ

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014 tarihinde meydana gelen terör saldırısıyla ilgili dördü tutuklu 11 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasının 12 Ocak 2015'te yapılacağı açıklanmıştı. Ancak sanıklara tercüman atanmadığından 9 Şubat'a ertelendi. Duruşma bu kez de güvenlik gerekçesiyle 5 Mart 2015 tarihinde ertelenmişti. İlk duruşmaya tutuklu sanıklar telekonferans yöntemiyle cezaevinden katıldı. Mağdur yakınları sanıkların yüzlerinin seçilemediğini belirterek itiraz etmişti. 17 Haziran'daki ikinci duruşmaya da tutuklu IŞİD militanları telekonferansla katıldı. Duruşma devam ederken Ankara'da yaşanan elektrik kesintisi sebebiyle bağlantıda sürekli kopmalar yaşandı.

Zaman
<< Önceki Haber IŞİD davasında anlam verilemeyen gizem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER