7 saat süren PKK-Hizbullah terör örgütü üyeliği davası ertelendi


Güvenlik gerekçesiyle Kayseri'de görülmeye başlanan 3'ü tutuksuz 16 sanığın yargılandığı PKK-Hizbullah terör örgütü üyeliği davası, sanık ve avukatların savunma yapmalarının ardından ertelendi. 7 saat süren duruşmada mahkeme, davanın örgüt üyeliğinden çıkartılması, tahliye ve davanın Diyarbakır'a alınması taleplerini reddetti.

Diyarbakır'da Yeni İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par Üyesi Aytaç Baran'ın silahlı saldırıda öldürülmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ilgili dava, güvenlik gerekçesiyle Kayseri'ye alınmıştı. Hividar D.'nin adli kontrol şartıyla, Cihan A. ve Abdulhekim D.'nin tutuksuz, diğer sanıklar Mahmut Ç., Yunus T., Yunus D., Mehmet F., Bilal B., İshak A., Eylem Ç., Merge P., Furkan Ö., Beytullah K., Mehmet Y., Serkan D. ve Mehmet D.'nun tutuklu yargılandığı 16 sanıklı davanın ilk duruşması bugün Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuksuz sanıklardan Cihan A. ve Abdulhekim D. mahkeme salonunda hazır bulunurken diğer sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nden (SEGBİS) savunma yaptı. Sanıklar, üzerlerine atılı 'silahlı terör örgütü PKK ve Hizbullah'a üye olmak, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, nitelik bakımından vahim silah veya mermileri satın alma, taşıma, bulundurma' suçlarından savunma yaptı. Bütün sanıklar suçlamaları kabul etmedi. PKK üyeliğiyle suçlanan Mehmet D., savunmasının Kürtçe olarak yaptı. D.'nin savunması sırasında tercüman krizi yaşandı. Lehçe farkı nedeniyle sanık ve tercüman arasında anlaşmazlıklar çıkarken, sanık avukatları sık sık araya girerek bu duruma itiraz etti.

Adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan görme engelli Hividar D., "Bir görme engelli nasıl bir olaya karışıp silah sıkabilir? Gözaltına alındığımda çantamda bulunan silahın ise kime ait olduğunu bilmiyorum." dedi. Tutuklu yargılanan Hividar'ın erkek kardeşi Serkan D., savunmasında silahın kendisine ait olduğunu kabul etti ancak örgüt üyeliği suçlamasını reddetti.

Mahkemede, Eylem Ç. ve Merge P., SEGBİS sisteminin sağlıklı savunma yapmasını engelleyeceği için savunma yapmayı reddederek bir sonraki duruşmada mahkeme huzurunda savunma yapacağını söyledi.

Sanık avukatları, olayın terör örgütü üyeliği davasından çıkartılarak Aytaç Baran'ın öldürülmesi, Bayram Özelçi ve Mehmet Emin Ensen'in ölüm olayı ve araç içerisinde bulunduğu iddia edilen silahlar olayı şeklinde 3'e ayrılması ve davanın tekrar Diyarbakır'a alınması talebinde bulundu.

Yaklaşık 7 saat süren yargılama sonunda, davanın örgüt üyeliğinden çıkartılıp 3 farklı davaya dönüştürülmesi, tutuklu sanıkların tahliye, Eylem Ç. ve Merge P.'nin mahkeme huzurunda savunma yapma ve davanın Diyarbakır'a alınması talepleri reddedildi. Bir sonraki duruşmanın 9 Aralık 2015 tarihinde yapılmasına karar verildi. CİHAN
<< Önceki Haber 7 saat süren PKK-Hizbullah terör örgütü üyeliği davası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER