"70 bin olan atanamayan öğretmen sayısı AKP iktidarında 300 bini geçti"


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, kağıt toplayan öğretmeni örnek gösterip, sayıları artan ve işsizler ordusu halini alan atanamayan öğretmenleri Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu. Sertel, AK Parti iktidara geldiğinde 70 bin olan atanamayan öğretmen sayısının bugün 300 bini geçtiğini kaydetti.

İki gün önce başlayan ve 30 bin olarak açıklanan öğretmen atamalarının yığılmayı önlemeyeceğini belirten CHP Milletvekili Atila Sertel, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, "Atanmayı bekleyen öğretmen sayısı 300 binden fazla. Ancak bakanlık bu sayının yüzde 10'u kadarını atayacağını açıklıyor. Yeni mezun olacakları da hesaba katarsak atanan ve atanamayan öğretmen sayısı arasındaki makas hızla açılıyor." dedi.

KAĞIT TOPLAYAN ÖĞRETMEN

Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP'li Sertel, gerekçesinde şunlara değindi: "Hükümetin bugüne kadar eğitim sisteminin ihtiyacı kadar öğretmen atamaması, Türkiye'nin kısa bir zaman içinde hali hazırdaki mevcut işsizler ordusunun yanı sıra, ikinci bir işsiz öğretmenler ordusu ile karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Öğretmen ihtiyacı çok, atanmayı bekleyen öğretmen çok ama atanan öğretmen sayısı bu rakamların ancak yüzde 10'u kadar. İzlanda'nın nüfusu kadar öğretmenimiz atanmayı bekliyor. 300 bini aşkın ataması yapılmayan öğretmenin mesleğini icra edebilmek için KPSS barajını geçmeye çalışması, atanamadığı için kağıt toplayıcılığı, seyyar satıcılık gibi işler yapmak zorunda kalması çok üzücü bir durumdur. Ama bunun tek sorumlusu, eğitim sistemini yap boz tahtasına çeviren, işsiz öğretmenler ordusu yaratan AKP iktidarıdır."

Mevcut işsiz öğretmen sayısına, yeni kurulan üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olacak yeni öğretmenlerin de ekleneceğini ifade eden Atila Sertel, AK Parti iktidara geldiğinde 70 bin olan atanamayan öğretmen sayısının bugün 300 bini geçtiğini ifade etti. CHP İzmir Milletvekili, atanamayan öğretmenler sorununun her geçen yıl büyümesine rağmen öğretmen yetiştirme politikaları ve öğretmen açıklarının kapatılması konusunda hiçbir somut planlamanın olmadığını vurguladı.

Atilla Sertel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

"2002 yılında atanamayan öğretmen sayısı kaçtı? Bugün gelinen noktada atanmayı bekleyen öğretmen sayısı nedir?

Türkiye geneli Eğitim Fakülteleri'nin sayısı ve bu fakültelerden mezun olan öğrenci sayısı 2002 yılında kaçtı? Bu yıl itibarıyla Türkiye'de kaç adet Eğitim Fakültesi vardır ve bu okullardan her yıl ortalama kaç mezun verilmektedir?

2003 - 2016 tarihleri arasında KPSS'de öğretmenliği tercih eden mezun sayısı ve ataması yapılan aday sayısı nedir?

Okulların norm kadro ihtiyaçları göz önüne alındığında hangi branşlarda ne kadar öğretmen açığı vardır? Bakanlık olarak Şubat 2016 tarihinde yapacağınız atamalarla ne kadarını karşılamayı planlıyorsunuz?

Eğitim, Fen ve Edebiyat Fakülteleri'nin haricinde formasyon alarak öğretmen statüsünde atanmayı bekleyenlerin aday sayısı 2015 yılı sonu itibariyle kaçtır?

Eğitimlerini alarak öğretmenlik görevlerini yapmak isteyen gençlerimizin atamalarının yapılmaması nedeniyle onların kağıt toplayıcılığı, seyyar satıcılık gibi farklı iş kollarına yönelmek zorunda kalması Bakanlık olarak sizi ne gibi tedbirler almaya itiyor?

2-3 yıl içerisinde atanamayan öğretmen sayısının 800 binlere çıkacağı öngörülüyor. Bakanlık olarak sizin öngörünüz nedir? 2019 yılı itibarıyla atanamayan öğretmen sayısının kaç olacağına dair herhangi bir araştırmanız var mıdır?

Önümüzdeki 5 yıl içinde kaç öğretmen atamasının yapılacağı planlanmış mıdır?

Sayısal olarak bazı illerimizin nüfusundan fazla olan ve hatta İzlanda'nın nüfusuna yetişen atanamayan öğretmenlerimizin yüreklerine su serpecek herhangi bir çalışmanız var mı?"
CİHAN
<< Önceki Haber "70 bin olan atanamayan öğretmen sayısı AKP iktidarında... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER