72 medya çalışanının görevlerine son verilmesine sert tepki

Bugün ve Millet Gazetesi’nden çaycı dahil 72 kişinin işine son verilmesine medya örgütlerinden tepki yağdı.

72 medya çalışanının görevlerine son verilmesine sert tepki

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto evlerine ekmek götüren ve ev kira ödeyen insanların yaka paça işten atılmasının çok zalimce bir tutum olduğuna ifade etti.

Özgür Bugün'ün haberine göre, Pak Medya İşçileri Sendikası Başkanı İsmail Topcuoğlu, “Bu zulmü yapanların yakasını bırakmayacağız” dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise önümüzdeki dönemde de medyaya yönelik baskıların devam edeceğine dikkat çekti.

İNSANLARI YAKA PAÇA İŞTEN ATMAK ZALİMCE BİR TUTUM
TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ (TGC) BAŞKANI TURGAY OLCAYTO: Seçimler sonucu kurulacak hükümeti bekliyoruz. El konulan gazete ve televizyonlar var. Bu baskılar devam edecek mi? İşten çıkartmalar sürecek mi? Baskın sonucu atanan kayyumlar yayıncılık işine girişmiş bulunuyorlar. Eski kadroyu tamamen işten çıkarttılar. Bunların için de gazetenin yayın müdürü Erhan Başyurt da var. Elbette bu arkadaşların hakkı için her türlü dayanışma içinde olacağız. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili yapacağımız bir toplantıda DİSK'e bağlı Basın İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın ve Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin yapacağı toplantıda bu konuyu ele alacağız. Bizim şu aşamada en çok üzüldüğümüz konu işsizlik sorunu. Bu insanlar evlerine ekmek götüren kira ödeyen insanlar. Yaka paça işten atmak çok zalimce bir tutum. Kabul edilemez.

BASIN EMEKÇİLERİNİN DAVALARINI ÜSTLENİYORUZ
PAK MEDYA İŞ SENDİKASI BAŞKANI İSMAİL TOPCUOĞLU: En başından beri, hiçbir haklı gerekçeye dayanmayan kayyum ataması hukuksuz ve haksız bir uygulamadır. Kayyumun atanması da, kayyum marifetiyle yapılan bütün işlemler de suçtur. Bu suçu işleyenler, er ya da geç yaptıklarının hesabını hukuk önünde verecekler. Bu yapılanlar, iki buçuk yıldır devam eden özgür medyayı susturma ve yok etme operasyonunun yeni bir aşamasıdır. Uzun süre, baskılarla, baskınlarla, tehditlerle, cezalarla özgür basına boyun eğdirmeye, kendi kirli havuzlarına dönüştürmeye çalıştılar. Bunu başaramayınca, bu defa devlet gücünü de istismar ederek el koyma süreci başlattılar.

Biz, Pak Medya İşçileri Sendikası olarak, şu anda işten atılan ya da bu süreçte şiddete, hakarete, haksızlığa uğrayan bütün basın emekçisi arkadaşlarımızın davalarını üstleniyoruz. Size bu zulmü yapanların yakasını bırakmayacağız. Gerekirse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz. Suç işleyen güçlüyken bile korkak olur. Bakın, hukuksuzluğa karşı Özgür Bugün gazetesini çıkaran arkadaşlara da saldırmaya başladılar. İnsanların helal malına mülküne çöken çapulcu zihniyeti ve onlarca basın emekçisini, sırf namuslu gazetecilik yaptığı ve birilerine köpeklik etmeyi reddettiği için ekmeğinden eden eşkıyalığı da bir kez daha lanetliyorum.

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ ESKİ BAŞKANI VE CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ATİLLA SERTEL: Görünen o ki, önümüzdeki günlerde de yaşanacak. Sorunun çözümü, insanların demokrasiye, insan haklarına, çalışma koşularının yasalarının herkes için hak ve adalet çerçevesinde olmasına olanak sağlayacak anlayışta bir iktidara kavuşmadıkça bu sorunlar sürecek. Gazetelere ve televizyonlara el koymak ne kadar hukuksuzsa, sadece gazetecilik yapmak isteyen arkadaşlarımızın işlerine son verip kapının önüne koymak da o kadar hukuksuzdur. Bugün için zafer kazandığını sanan ve yalnıza işleri zulüm yapmak baskı yapmak ve halkı aldatmak olanların, yarınlarda bu hukuksuzluğun hesabını da vereceklerini biliyorum. Türkiye basın ve ifade özgürlüğü açısından dünyanın en geri ülkelerinden biriydi. Aynı konumunu koruyor.

ABD ULUSAL BASIN KULÜBÜ: BASIN KURULUŞLARININ İTİBARSIZLAŞTIRILMASI KAYGI VERİCİ
ABD Ulusal Basın Kulübü (NPC), Türkiye’de özgür ve bağımsız basına kuruluşlarına yönelik itibarsızlaştırma eylemlerinden derin endişe duyduklarını açıkladı. AK Parti’nin kazandığı 1 Kasım seçiminin ardından yazılı açıklama yapan NPC, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basına yönelik baskılarını sürdürdüğünü belirtti. AK Parti’nin parlamentonun çoğunluğunu kaybettiği 7 Haziran seçimlerinden 1 Kasım’a kadar 40 gazetecinin gözaltına alındığına ya da tutuklandığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu, söz konusu sayının geçtiğimiz yıla göre 6 kat arttığını gösteriyor." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İpek Koza Holding’e el koymadan duyulan kaygı dile getirilerek, “Ulusal Basın Kulübü, Türk hükümetini el koymanın siyasi motivasyonlu değil de cezai soruşturma sonucu gerçekleştiğini ortaya koyan deliller göstermeye davet ediyor.” ifadelerine yer verildi. Aksi halde delil sunamayan hükümetin İpek Koza’yı yöneticilerine iade etmesi ve gazetecilerin işlerini yapmasına müsaade etmesi gerektiği vurgulandı. Basın açıklamasında NPC Başkanı John Hughes’un konuya ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Türkiye’de yaşananlardan büyük endişe duyduğunu kaydeden Hughes, “Özgür ve bağımsız medya olmadan Türk halkı gerçek tartışmalardan ve demokrasi sürecinden mahrum bırakılacaktır” dedi.
<< Önceki Haber 72 medya çalışanının görevlerine son verilmesine sert tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER