AB, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan mülteci seçecek

AB, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan mülteci seçecek

Yunanistan Göçten Sorumlu Bakan Vekili Yannis Muzalas, Avrupa Birliği'nin (AB) ilk varış ülkeleri olan Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan mültecileri seçerek ülkelerine kabul etmeyi planladığını söyledi.

Yunanistan Göçten Sorumlu Bakan Vekili Yannis Muzalas, güven oylaması öncesi parlamentoda söz alarak mülteci ve göçmenlikle mücadeleye ilişkin bir konuşma yaptı. AB ülkelerinin 160 bin kişiden oluşan mülteciyi kabul etmeyi onayladığını belirten Muzalas, Yunanistan'ın da desteklediği ancak henüz masada olan 'çok önemli' bir gelişmeye ilişkin de bilgi verdi.

Yunanistan, İtalya ve Sırbistan gibi ülkelere ulaşan mülteci ve göçmenlerin Avrupa'nın diğer ülkelerine dağılmaları yerine AB'nin Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e giderek burada kaydı yapılan göçmen ve mültecileri seçerek ülkelerine götürebileceklerini söyledi. Bu planın masada olduğunu belirten Yunan bakan, bu şekilde mültecilerin AB ülkelerine yerleştirilebileceklerini anlattı.

Böyle bir uygulamanın öncelikle mültecilerin güvenliği için yararlı olacağını belirten Muzalas, mültecilerin Ege Denizi, dağ ve ovalardan geçmek zorunda kalmayacaklarını da söyledi. Ayrıca insan kaçakçılığının önüne de geçileceğini belirten bakan, sınır ülkeleri üzerindeki yükün azalacağını ve daha ekonomik bir çözüm olacağını vurguladı.

Mülteci ve göçmen sorununun Yunanistan'ın değil bütün Avrupa'nın problemi olduğunu AB'nin anladığını belirten Muzalas, mültecilerin Avrupa ve uluslararası hukuk tarafından korunduğunu hatırlattı. AB'nin Yunanistan'a olan ekonomik yardımlarının süreceğini belirtti.

Öte yandan son dönemde gündeme gelen göçmen kabul merkezlerinin Yunanistan'da 2 ay içerisinde kurulacağını açıkladı.

Yannis Muzalas, AB'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük mülteci akını ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Bugün göçten değil ancak yüzde 85'i mülteci olan insanlardan bahsettiklerini anlatan Muzalas, bunların da yüzde 65'inin Suriye, yüzde 15'inin ise Afganistan ve Eritre kökenli olduklarını sözlerine ilave etti. CİHAN
<< Önceki Haber AB, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan mülteci seçecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER