ABD Yüksek Mahkemesi'nden 'Halkbank' kararı

ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank'a ABD'de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak sağlayan alt mahkeme kararını iptal etti. Bu göreceli olarak Halkbank Lehine bir karar olsa da alt mahkeme kararını yeniden gözden geçirecek.

SHABER3.COM

Yüksek Mahkeme Çarşamba günü, Türkiye hükümetine ait Halkbank'ın, ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasıyla 1976 tarihli Yabancı Egemen Dokunulmazlıklar Yasası uyarınca New York federal mahkemesinde yargılanmaktan muaf olmadığına karar verdi.

Ancak Yüksek Mahkeme, Halbank'ın örf ve adet hukuku uyarınca kovuşturmaya karşı egemenlik dokunulmazlığı talep edip edemeyeceği sorusunu federal temyiz mahkemesine geri gönderdi.
Yargıtay, ABD 2. Temyiz Mahkemesi'ne Halkbank'ın kovuşturmanın düşürülmesi talebini yeniden değerlendirmesini istedi.


Ancak Yüksek Mahkeme, ABD 2. Temyiz Mahkemesi'ne, Halkbank'ın örf ve adet dokunulmazlığı iddiasına dayanarak kovuşturmadan vazgeçme talebini yeniden gözden geçirmesini istedi.

Yüksek Mahkeme daha önce, FSIA yasası tarafından yönetilmeyen bir hukuk davasının sözde ortak hukuk kapsamında yabancı egemen dokunulmazlık kapsamında yasaklanabileceğini daha önce kabul etmişti.

ABD hükümeti, yasağın Halkbank gibi bir ticari kuruluşun cezai kovuşturması için geçerli olmayacağını savundu.

Peki şimdi ne oldu? 
Medyaya yansıdığı gibi karar tam olarak davanın düştüğü anlamına gelmiyor . Ancak Yüksek mahkeme  Yuksek Mahkeme birinci derece mahkemeye, yasada belirtilen hususlar ve Halkbank'ın yabanci devletin egemenlik haklarıyla ilgili argumanlarina tam cevap veremedigi eleştirisini getiriyor.

Şimdi alt mahkeme kararını bir kez daha gözden geçirecek. 



<< Önceki Haber ABD Yüksek Mahkemesi'nden 'Halkbank' kararı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER