Adıyaman'da tütün üreticilerinden fiyat tepkisi

Adıyaman'da tütün üreticilerinden fiyat tepkisi

Adıyaman'da ürettikleri tütünleri özel firmalara satan üreticiler, firmalar tarafından belirlenen fiyatlara tepki gösterdi.

Kâhta Ziraat Odası Meclis Üyesi Fatin Rüştü Turanlı, 2015 yılı ürünü tütün alımlarının devam ettiğini, ancak tüccarların fiyatları düşürdüğünü söyledi. Turanlı, il genelinde tütün alımlarının sürdüğünü, ürünün baş fiyatının 10 lira olarak belirlenmesine rağmen baş fiyata yakın hiç tütün satılmadığını, bu nedenle de üreticilerin başka ürünlere yöneleceğini belirtti.

Fatin Rüştü Turanlı, "Adıyaman'da kıyım için Çelikhan tütünü, özel sektör için de EGE tütünleri üretilmektedir. Çelikhan tütünleri serbest piyasada üretilip, kıyılarak yöre şartlarında satılmaktadır. Adıyaman'da Tekel'in kapanması ile birlikte özel sektör tarafından 2008 senesinde Ege tütünü, deneme üretimleri yapılmış ve iyi sonuçlar alınmış ve özel sektör için üretilen Ege tütünü üretimi her yıl artarak devam etmiştir.

Adıyaman'da ÖZ EGE ALİYANS SOKOTAP TTL 4 şirketi bu yıl tütün sözleşmesi yaparak eylül ayında alımlara başladı. Ancak çiftçilerimiz özel sektörün alım fiyatlarından memnun değil. Firma, geçen yıla oranla üreticiden düşük fiyatla ürün almakta ve bu sebeple üretici çok mağdur olmaktadır. Adıyaman'da 5 bin 500 çiftçi aile tarafından yaklaşık 5 bin ton Ege tütünü yetiştirilmekte. Çiftçimiz 20 dönümden 900 kilo tütün almakta, verimi 40- 50 kiloyu geçmemektedir.

Geçen yıl tütünler özel sektörce kilosu 7,5 – 8,5 liradan alınmıştır. Bu yıl ise kilosu 8,5 – 9,5 liradan alınmaktadır. Tütünlerin kalitesi bu yıl çok iyi olmasına rağmen fiyatlarda sadece enflasyon artışı dikkate alınmış kalite artışı dikkate alınmamıştır. Bugün aynı kalite tütün Ege bölgesinde özel sektör 14 liraya sözleşme yaparken, Adıyaman'da 10,5 lira ile sözleşme yapılmıştır. Çiftçi, Adıyaman'da 20 dönümden 900 kilo almakta, 900 kg. 9 TL = 8100 lira, bedel almaktadır. Tütünde 9 ay emek veren 4 kişilik ailede aylık gelir 900 lira, yapılan tarla mazot gübre ilaç masraflarına dahildir.

Vergi Dünyası, ağustos ayı raporunda belirtilen sigara üretiminde ihtiyaç duyulan tütünlerin ege bölgesindeki yaşlı ve pahalı işgücü yerine Güney, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki ucuz işgücü kullanarak üretimin sağlanmasını doğrulamaktadır. Adıyaman'da tütün alımı yapan ÖZ EGE ALİYANS SOKOTAP TTL 4 şirketi ve diğer özel sektör firmaları tütünlerinin yüzde 90'nını alan PHİLİP MORRİS şirketinin tütün fiyatları yeniden değerlendirerek mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Aksi takdirde bu mağduriyet, emek veren çiftçimizin tütünden vazgeçmesine sebep olacaktır." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Adıyaman'da tütün üreticilerinden fiyat tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER