Afgan basını: 1 Kasım, huzursuzluğun başlangıcı olabilir

Afgan basını: 1 Kasım, huzursuzluğun başlangıcı olabilir

1 Kasım seçimleri Afgan basınında genişçe yer almaya devam ediyor. Afganistan'ın etkin gazetelerinden Islahat, seçim sonuçlarını manşetten, "AK Parti'nin kazanması; Kemalizm'in sonu ve Türkiye huzursuzluğunun başlangıcı" başlığıyla verdi.

Islahat Gazetesi, 1 Kasım seçimlerini kazanan AK Parti'nin kendi eksikliklerini gidererek ülke tarihinde yeni bir sayfa açması gerektiğini belirtti. İktidarın demokrasiye saygı göstermediğinin altını çizen gazete, AK Parti'nin radikalizmi takip ettiğini savundu. Gazete haberinde "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AK Parti'nin yaptığı yolsuzlukları kapatmak için basın ve ifade özgürlüğünü hedef aldığını" iddia etti. Islahat gazetesi, hükümetin, halkın gerçeklere ulaşmaması için otoriter bir yapı oluşturmaya çalıştığını yazdı. Gazete, medyaya yönelik hukuksuz uygulamalardan dolayı dünyaca tanınmış birçok gazetecinin, Erdoğan'a mektup yazarak uygulanan baskı ve şiddete son verilmesini istediklerini aktardı.

MANDEGAR: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, 13 YILDA 50 SIRA GERİLEDİ

Mandegar gazetesi de AK Parti'nin seçim başarısına geniş yer ayırırken, erken seçimlerin Türk halkı için tarihi önem arz ettiğine değindi. Haberde, "Türkiye'nin son bir asırda elde ettiği değerlerin, 13 yılık Erdoğan döneminde tehlikeye düştüğüne" işaret edildi. Gazete ayrıca, AK Parti taraftarlarının Erdoğan'ı "Türkiye'nin modern sultanı" olarak gördüğüne, kendisinin 1.150 odalı 'çok masraflı' sarayda kaldığına değindi. Haberde, Erdoğan'ı "Allah'ın tüm sıfatlarını üzerinde taşıyan lider" olarak gören ve seçim kampanyalarında "ümmetin rehberi" şeklinde kendisini niteleyen milletvekilleri olduğuna da dikkat çekildi.

AK Parti hükümetine sert eleştirilerde bulunan gazete, Erdoğan döneminde basın özgürlüğünün yerle bir olduğunu iddia etti. AK Parti'nin 2002 yılında iktidara geldiğinde Türkiye'deki basın özgürlüğünün 99. sırada olduğunun altını çizen Mandegar, şu an ise 149. sıraya gerilediğini vurguladı. Haberde, "AK Parti döneminde yüzlerce gazetecinin işsiz kaldığı, özel televizyonlara sansür uygulandığı, gazete ve televizyonlara baskın yapıldığı, havuz medyasının oluşturulduğu" belirtildi. Seçim öncesi ise devlet televizyonunun AK Partili konuklara 59 saat, CHP'ye 5 saat, MHP 70 dakika, HDP'ye ise 17 dakika ayırdığı ve adaletin sağlanmadığı aktarıldı.

ANSAR GAZETESİ: "VATANDAŞ, 'DEVLETSİZLİK' YERİNE 'KÖTÜ DEVLET'İ SEÇTİ"

Afganistan'ın önemli gazetelerinden Ansar ise "Erdoğan, vatandaşları tehdit ederek seçimi kazandı" başlığı attı.

Gazete, AK Parti'nin tek başına iktidar olamadığı takdirde vatandaşları koalisyon oluşturmamakla tehdit ettiği, böylece Türk vatandaşlarının 'devletsizlik' ve 'kötü devlet' seçeneklerinden 'kötü devlet'i tercih ederek AK Parti'ye oy verdiklerini yazdı.

Seçimi yakından gözlemek için Avrupa Parlamentosu heyetinin değerlendirmelerine yer veren gazete, seçim havasına korku ve şiddetin hakim olduğuna ve seçimden önce medyaya düzenlenen baskı ve baskınlara dikkat çekti. Haberde AK Parti'nin anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşamadığı da vurgulandı. CİHAN
<< Önceki Haber Afgan basını: 1 Kasım, huzursuzluğun başlangıcı olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER