Ağbaba: Belediye işçi maaşlarını artırmak yerine düşürdü


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AK Partili Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin asgari ücretin 1300 TL'ye çıkarılmasının ardından hizmet alım yöntemiyle çalışan taşeron işçilerle yeni sözleşme, taşeron şirketle gizli anlaşma yaparak maaşları düşürdüğünü ileri sürdü.

Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin kendi imzaladığı sözleşmeyi tanımadığını söyledi. Yerel yöneticilerin asgari ücret artışını yanlış anladığını, maaşları artırmak yerine azaltma yoluna gittiğini ifade eden Ağbaba, "Çalışanların itirazlarını dikkate almayan yetkililer, maaşlarda düşüşe gidilmesine ilişkin yeni iş sözleşmeleri hazırlatıldığı iddiaları var. Yeni iş sözleşmeleri, belediyede 4734 sayılı kanunun personel hizmeti alımı yoluyla çalışan taşeron işçilere imzalattırıldı. Asgari ücrete yapılan zammı mali imkânsızlık nedeniyle ödeyemeyeceğini gerekçe gösteren belediyenin, taşeron şirketlerle de gizli bir protokol imzaladığı iddia edildi. Protokole göre; şirketin bu indirimi çalışanlara duyurması ve iş kanununa göre muvafakatinin alınması gerekirken, bizzat belediye başkanının talimatı ile konunun amirlerce duyurulduğu öne sürüldü." dedi.

'TAŞERON İŞÇİLERİN MAAŞLARINDAN YÜZDE 20 KESİNTİ YAPILDI'

Taşeron işçilerin maaşlarından yüzde 20 kesinti yapıldığını anlatan Ağbaba, işçilerin kendisine ulaştırdığı açıklamaya şöyle aktardı: "Esenlik çalışanları haricinde Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde taşeron işçilerin maaşlarından yüzde 20 kesinti yapılmıştır. Talimatı veren başkanın bizzat kendisidir. Öne sürülen gerekçe ise belediyenin maaş artırımına gitmesinin belediye bütçesine yük getireceği ve mali disiplini bozacağıdır. Daire başkanları ve kurumda çalışan müdürlere sorulduğunda almış olduğumuz cevap budur. Sözleşmeli arkadaşlara sorduğumuzda ise bu arkadaşlar sözleşmelerinin feshedildiğini, vasıflarının değiştirilerek yeni sözleşmeler imzalandığını ve karşı çıkmak isteyenlerin işten çıkarılmakla tehdit edildiğini; bu yüzden mağduriyet oluştuğunu beyan etmişlerdir. Öne sürülen sebeplerin tatmin edici olmaması ve haklarımızın gasp edilmesinin yasal olarak bir dayanağının bulunmaması nedeniyle ismimiz saklı tutularak kamuoyuna bu bilginin verilmesini arz ederim" diye konuştu.

İÇİŞLERİ BAKANI'NIN CEVAPLANDIRMASI İSTEMİYLE SORU ÖNERGESİ VERDİ

Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığına dilekçe sunarak konuya ilişkin İçişleri Bakanı? Efkan Ala'nın cevaplandırması istemiyle sorular yöneltti. 7 Haziran seçimleri öncesi CHP'nin asgari ücreti 'Bin 500 lira yapma vaadi' AKP tarafından 'kaynak nerede?' denilerek eleştirildiğini hatırlatan Ağbaba, buna rağmen 1 Kasım seçimleri öncesi AK Parti'nin kendi vaatlerinin arasına asgari ücret artışını da aldığını hatırlattı.

Ağbaba, şu soruları yöneltti:

"Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Hükümetin tersine işçi ücretlerinde artış değil azalışa gitmek için uğraştığı, belediyeye bağlı şirketlerde ve firmalarda çalışan personellere asgari ücret üzerinden yapılan ek ödemenin miktarının bir önceki yıla nazaran kısılarak, işçi maaşlarındaki artışa engel olduğu ifade edilmektedir. Bu çerçeveden hareketle; Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 Şubat ayı maaş ödemelerinden önce? personellerden büyük kısmında unvan değişikliğine gittiği doğru mudur?
Hizmetlinin yardımcı hizmetli, teknisyenin yardımcı büro personeli gösterildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu değişime neden ihtiyaç duyulmuştur?
Asgari ücret artışının öncesinde bin 600 lira maaş alan bir işçinin artışın ardından yine aynı ücreti alacağı doğru mudur?
Sözleşmeye göre asgari ücret üzerinden artış sağlanması gerekirken, bu artışın önüne geçmek için oranların aşağı çekildiği iddiaları doğru mudur?
Belediye yetkililerinin personel çalıştıran firma yetkililerini çağırarak, önceki yıl artış oranlarını aşağı çekmelerini istediği belirtilmektedir. Yapılan bu uygulama sonucu asgari ücret artışının ardından maaşlarına zam bekleyen personellerin mağdur olacağı ?düşünülmemekte midir?
Daha önceki imzalanan sözleşmeye göre güvenlik personellerinin yüzde 35 olan artış oranının yüzde 15'e, zabıta personellerinin yüzde 55 olan artış oranının yüzde 32'ye çekildiği iddiaları doğru mudur?" CİHAN
<< Önceki Haber Ağbaba: Belediye işçi maaşlarını artırmak yerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER