Akyol, yargıya müdahalenin belgesini gösterdi

Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, bugünkü yazısında AKP'nin, yargıya müdahaleyi nasıl kolaylaştırdığını gözler önüne serdi.

Akyol, yargıya müdahalenin belgesini gösterdi

18 Haziran 2014’te 105 maddelik bir “torba kanun” çıkarıldığını okuyucularına hatırlatan Akyol, bu 'torba kanun' için "Kanunun bir maddesi, yargıya nasıl müdahale edildiğinin belgesidir. Kanunlaşmış belge!" dedi. Türk Ceza Kanunu’nun 277. maddesinde yapılan değişikliğe vurgu yapan Gazeteci Akyol, soruşturma aşamasında yargıya baskı yapmanın suç olmaktan çıkarıldığını anlattı.

İŞTE AKYOL'UN YAZISININ İLGİLİ BÖLÜMÜ

18 Haziran 2014’te 105 maddelik bir “torba kanun” çıkarıldı. Kanunun bir maddesi, yargıya nasıl müdahale edildiğinin belgesidir. Kanunlaşmış belge!

Türk Ceza Kanunu’nun 277. maddesine göre ister “soruşturma” aşamasında olsun, ister “kovuşturma” yani mahkeme önündeki yargılama aşamasında olsun, hukuki süreci etkilemek, hele de emir vermek, baskı yapmak suçtur. Evrensel hukukta da böyle.

Fakat söz konusu torba yasadaki 69. madde ile metinden “soruşturma” kelimesini çıkardılar; artık sadece “kovuşturma” yani yargılama aşamasında yargıya baskı yapmak suç olacaktı!
Böylece 14 ve 25 Aralık soruşturmalarında Adalet Bakanlığı tarafından savcı ve hâkimlere yapılmış olan baskılar, telefonla verilen emirler, yapılan tehditler suç olmaktan çıkarıldı!
Ben okuduğum hukuk tarihi kitaplarında sivil dönemlerde bunun bir örneğini görmedim.
 



<< Önceki Haber Akyol, yargıya müdahalenin belgesini gösterdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER