Almanya'da göçmenlerin daha çok suç işlediği algısı temelsiz çıktı


Suç kayıtlarına göre göçmenlerin suç oranları Almanlarla tamamen aynı. Suç istatistikleri, "Mülteci akınıyla birlikte suç oranlarında patlama yaşanacak" önyargılarının yersiz olduğunu gösterdi.

18 milyon nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin istatistikleri Federal Kriminal Daire'nin analizleriyle de örtüşüyor. Bu arada rakamlar, sadece KRV Gençlik Daireleri'nin bu yıl 8 bin mülteci çocuğu bakımlarına aldığını ortaya koydu.

Mülteci akınıyla birlikte Almanya'da göçmen oranının daha da artmasıyla suç oranında patlama yaşanacağı endişeleri yersiz çıktı. Suç istatistikleri, başta mülteciler olmak üzere göçmenlerde suç oranının yerlilerle tamamen aynı olduğunu ortaya koydu. Rakamlara göre mülteciler suç oranını arttırmıyor.

18 milyonluk nüfusuyla ülkenin en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) 2014 yılında toplam 1,5 milyon suç işlendi. Bu suçların ise sadece yüzde 0,04'ünün mülteci akınına bağlı olarak, mültecilerin karıştığı kriminal olaylarda işlendiğini ortaya çıktı. İstatistiklere göre suç oranında yaşanan artışların göç ve mültecilerle ilgisi yok.

Söz konusu rakamlar ise KRV Adalet Bakanı Thomas Kutschaty'ın, geçen hafta KRV Parlamentosu Hukuk Komisyonu'na sunduğu raporda yer buldu.

Rakamların, kaygı ve iddiaların tersini göstermesi Alman medyasında yankı buldu. Kölner Stadt Anzeiger gazetesi konuyu, "Suç oranı çok az arttı. Göçmenler ancak yerli vatandaşlar kadar suça bulaşabiliyor." dedi. Rapora göre; mülteci sayısındaki sürekli artışa rağmen eyaletin Asliye Suç Mahkemeleri'nde ek personele ihtiyacı yok.

Gerekçeyi açıklayan Bakan Kutschaty, 2014'te eyalette işlenen 1,5 milyon suçun sadece yüzde 0,04'ünün mülteci akınıyla bir şekilde ilgisi olduğunu bildirdi. Kutschaty, "Bu nedenle, personeli daha fazla güçlendirmek için şu anda bir neden yok." dedi.

RAKAMLAR ÖRTÜŞÜYOR

Öte yandan suç oranları konusunda eyaletin raporu Federal Kriminal Daire'nin analizleriyle de örtüşüyor. Buna göre de, suç olayları ve suçlarda nispi bir artış olsa da, bu artış gelen mülteci sayısına oranla çok daha az. Artan suçların başını ise toplu taşıma araçlarına biletsiz, kaçak kullanmak, sahte evrak ve mülteci yurtlarında çıkan olaylar çekiyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de rakamların, mültecilerin yerli vatandaşlarla aynı az veya çokluk oranında suça bulaştığını gösterdiğini belirtti.

8 BİN MÜLTECİ ÇOCUĞA BAKIM

Diğer yandan eyalet hükümeti, suç oranlarının aksine idare mahkemelerinde artan başka bir işine dikkat çekti. Bu da mülteci başvuruları konusunda artan dava sayısı. Rakamlar iltica davalarının yüzde 59 oranında arttığını gösteriyor. Buna cevap vermek için eyalet bu alanda yeni hakimler istihdam edecek.

Bakan Kutschaty, gelecek yıl 13 ek hakim daha işe almak istiyor. Bu şekilde, artan, reşit olmayan mülteci çocuklarına cevap verilmeye çalışılacak. Mahkemeler 2014 yılında 2 bin 201 çocuğun velayeti konusunda karar verdi. Bu rakam 2006 yılında sadece 101 idi. KRV Aile Bakanı Christina Kampmann, eyaletteki gençlik dairelerinin (Jugendämter) sadece bu yıl 8 bin mülteci genç ve çocuğun bakımını üstlendiğini açıkladı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da göçmenlerin daha çok suç işlediği algısı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER