Almanya'da İslam İlahiyatı'na beş yıl daha teşvik


Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Alman üniversitelerinde okutulan İslam İlahiyatı'nı beş yıl daha teşvik edecek. 2011 ila 2012 yıllarında Tübingen, Münster, Osnabrück, Frankfurt ve Erlangen-Nürnberg'de kurulan bu merkezlerin teşvikinin devamı için 20 milyon Euro ayrıldı. Teşvikin devamı, uluslararası bir bilimsel kurulun görüşü üzerine gerçekleşti. Bu kurul, Almanya'daki merkezler hakkında kısa süre önce bir bilirkişi raporu hazırlamıştı.

Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Alman üniversitelerinde yeni bir ilahiyat alanının girmesinin üzerinden 500 yıl geçiyor. Böyle bir bilim dalını yüksek kalifikasyona sahip personel, yeni müfredat ve organizasyon yapılandırmaları ile ayağa kaldırma sınavı büyük. Ancak bu merkezlerin bu kadar hızlı bir şekilde araştırma ve öğretme alanında ilerleme kaydetmesi de bir o kadar etkileyici. İslam İlahiyatı, üniversitelerimizdeki bir araştırma boşluğunu kapadı."

Wanka'ya göre bu merkezler sayesinde İslam inancı bilimsel teolojik araştırmalarda kendine bir vatan bulmuş oldu ve dinlerin diyaloguna katkı sağlayacak bir duruma geldi. Bakanlığın teşvikinden kürsüler, teolojik ve disiplinler arası çalışmalar, uluslararası işbirlikleri ve sempozyumlar yararlanacak. Sorumluluk ise eyalet yönetimleri ile yüksekokullarında.

2010 yılında Bilim Kurulu'nun tavsiyesi üzerine kurulan İslam İlahiyatı okutulan merkezlerde bugün bin 800 öğrenci ders görüyor. Bu kürsüler geçen yıl bir araya gelerek Alman İslam İlahiyatı Araştırmaları Cemiyeti'ni (DEGITS) kurmuşlardı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da İslam İlahiyatı'na beş yıl daha teşvik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER