Almanya'da mülteciler eğitim yerine bir an önce çalışıp para kazanmak istiyor


Almanya mültecileri geleceğin kalifiye işçisi olarak yetiştirmek istiyor ancak insan tacirlerine olan borçlarını ödemek veya memleketteki yakınlarına para göndermek isteyen mülteciler bir an önce bir iş bulup çalışmayı istiyorlar.

Almanya'da mültecilerin gelecek yıllar için kalifiye işçi olarak kazanma planları yapılırken, bir an önce para kazanma isteğiyle dolu olan mülteciler meslek eğitimi yerine acilen bir işe girip çalışmayı arzu ediyor.

Federal Çalışma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Raimund Becker Süddeutsche Gazetesi'ne verdiği demeçte, "Mültecilerin bir an önce çalışma hayatına atılmak istediklerini görüyoruz. Bir an önce para kazanma isteklerinin altında ise ya insan tacirlerine olan borçlarını ödeme zorunluluğu ya da memleketlerinde bıraktıkları yakınlarına para göndererek onları maddi açıdan destekleme isteği bulunuyor." dedi. Becker, mülteciler arasında meslek eğitiminin öneminin yeterince kavranmadığını da söyledi. "Bu konuda bilinçsizlik var." diyen Federal Çalışma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Raimund Becker "Mülteciler bir meslek öğrenme şansına kavuşmuş olmayı henüz yeterince doğru bir şekilde değerlendiremiyorlar." ifadesini kullandı.

ÇALIŞAN DAHA FAZLA KAZANIYOR

Baden Württemberg Eyaleti Çalışma Ajansları Genel Müdürü Christian Rauch, Becker'in ifadelerini onaylayarak, "Biz de aynı saptamaları yapıyoruz'."dedi. Rauch, şimdiye dek mültecilerle yapılan görüşmelerde bölgedeki mültecilerin sadece yüzde 20'sini meslek öğrenmeye teşvik edebildiklerini anlattı ve bölgeye gelen mültecilerin büyük çoğunluğunun başta otel ve gastronomi sektörü olmak üzere, temizlik ve güvenlik sektörlerinin yanı sıra el sanatları alanında veya fabrikalarda iş bularak çalışmayı yeğlediklerini söyledi.

İş bulabilen mültecilerin aylık maaş olarak genelde bin 400 ile 3 bin Euro arasında para kazanabildiklerine işaret eden Baen Württemberg Eyaleti Çalışma Ajansları Genel Müdürü Rauch meslek eğitimi yapan öğrencilere ise ilk yıl ayda 600 Euro veya daha az para ödendiğine dikkat çekti. Uzun vadede bir meslek sahibi olmanın daha fazla gelir sağlayabileceğini ve kişileri işsizlikten koruyabileceğini de sözlerine ekleyen Rauch mültecilerin bu durumu önemseyecek konumda olmadıklarını söyledi.

KALİFİYE ELEMANA İHTİYAÇ SINIRSIZ
Almanya'daki sanayi ve ticaret odaları ile zanaatkârlar odaları da sorunun farkında olduklarını bildirdiler. Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Erich Schweitzer ile Alman Zanaatkârlar Odası Başkanı Hans Peter Wollseifer bir meslek sahibi olmayan veya bir yüksek okul diploması bulunmayan mültecilerin meslek öğrenmesinin çok faydalı olacağına dikkat çekerek 'Bizim kalifiye elemanlara ihtiyacımız var ve bu ihtiyaç çok ama çok büyük' diye seslendiler.

Yetkililer mültecileri meslek öğrenmeye teşvik etmek için çalışmaların danışmanlık hizmetlerini yoğunlaştırmayı ve meslek eğitimi yapanlara yönelik ek ödenekler konusunda mültecileri bilgilendirmeye hedefliyorlar. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da mülteciler eğitim yerine bir an önce çalışıp... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER