Almanya'da okul müdürleri, yardımcı istiyor


Alman Okul Müdürleri Kongresi'nin (DSLK) üzerinden 10 gün geçti. Kongre, yüzden fazla yazar, yönetici, filozof ve psikologu Almanya'nın dört bir yanından gelen 2 bin kadar okul müdürü ile buluşturdu. Özellikle yarının okulunun nasıl olacağı ile ilgili fikirlerin paylaşıldığı kongre kapsam itibariyle ülke çapında özel bir yere sahip.

Bu yıl 5. kez düzenlenen DSLK, Barack Obama'nın kız kardeşi Auma Obama, eski federal meclis başkanı Rita Süssmuth, filozof Richard David Precht ve insan hakları savunucusu Rüdiger Nehberg'i misafir etti ve Almanya'nın en önemli konusu haline gelen eğitim hakkındaki tecrübelerine başvurdu.

ALMAN OKULLARINI BÜYÜK SINAVLAR BEKLİYOR

Mülteci öğrenciler ile engelli öğrencilerin eğitim sistemine entegre edilmesi, dijital eğitime geçiş, öğretmen ihtiyacının karşılanması, istihdam edilmiş öğretmenlerin meslek içi eğitimler vasıtasıyla yeni sorunların üstesinden gelmesi, öğretmenlik okuyan üniversitelilerin belli problemlere hazır hale getirilmesi, agresif öğrencilerle başa çıkma bu sorunların sadece birkaçı.

Sınavların çokluğu özellikle okul müdürlerini zorlasa da, kongreye olan katılımın yüksek olması ümit verici bulundu. Kongrede okul müdürlüğü mesleğinin cazip hale getirilmesi de konu oldu ve konuyla ilgili olarak katılımcı müdürlerin görüşlerine başvuruldu. Anketten çıkan sonuca göre okul müdürlerinin yüzde 80'i her okulun en az 16 saat yönetilmesini çok önemli buluyor. Yüzde 75'i ise ilkokul ve Hauptschule okul yönetimlerinin daha iyi bir bütçeye sahip olmasını istiyor.

Bu okullar Gymnasium, meslek okulları ve Gesamtschule okullarından daha az bütçeye sahip. Aynı şekilde personel takviyesi de okul müdürleri için önemli. Müdürlerin yüzde 73'ü her okulun, öğrenci sayısı ne olursa olsun, müdür yardımcısı olmasından yana. Şu anki uygulamaya göre müdür yardımcısı atanması için bir okulun en az 180 öğrencisinin bulunması gerekiyor.

Kongre, Wolters Kluwer Deutschland (WKD) ve Eğitim ve Çocuk Yetiştirme (VBE) adlı sendikanın ortaklığı ile gerçekleşti. VBE Başkanı Udo Beckmann, anket sonuçlarıyla ilgili açıklamasında şöyle konuştu: "Daha iyi maaş, daha çok heyet imkânı ve daha çok idare etme zamanı: Sonuçlar yıllardan beri okul müdürü eksikliği ile ilgili problem karşısında sunduğumuz reçeteyi doğruluyor." Beckmann, sadece Kuzey Ren-Vestfalya'da (KRV) 2 bin okul müdürü ve okul müdürü yardımcısı eksikliği olduğunu söylüyor ve eyalet meclisinden uzmanların tavsiyelerini de derhal uygulamasını istiyor.

Bir okulun idaresinin bile olmadığı bir durumda o okulun cazibesini yitirdiğini ve muhatapsız kaldığını hatırlatan sendikacı, bunun birçok problemi beraberinde getirdiğini dile getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da okul müdürleri, yardımcı istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER