Ana muhalefet partisinden Cameron'a: İkiyüzlü davranıyor


İngiltere Başbakan David Cameron'ın kendisinin ve eşinin de offshore şirketlerde bir dönem hissesinin olduğunu kabul etmesi parlamentoyu karıştırdı.

Ana muhalefet İşçi Partisi, söz konusu hisselerin ortaya çıkmasına ilişkin Cameron'ı 'ikiyüzlü davranmak'la suçladı. İngiliz Başbakan'ın 2010 yılında vefat eden babası Ian Cameron'ın, Panama'da kayıtlı Mossack Fonseca hukuk firmasında, sahibi olduğu Blairmore adındaki şirketinin kârını bildirmemek amacıyla karmaşık yöntemlere başvurduğu öne sürülmüştü. Hafta başından beri dünya gündemini sarsan Panama Belgeleri'ne yönelik David Cameron'dan ilk açıklama olarak ise bunun "özel bir mesele" olduğu belirtilmişti.

"HERKES NET CEVAP BEKLİYOR"

İşçi Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, Panama Belgeleri'nde gelinen süreçte Başbakan Cameron'ı 'ikiyüzlü davrandığı'nı savundu. İngiliz milletvekili, Cameron'ın benzer düzenlemelerle yatırım yapanları "ahlaken yanlış" olarak değerlendirdiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"İkiyüzlü davrandı. Kendisi politikada şeffaflığın en iyi yol olduğunu söyler ancak kendi vatandaşına finansal düzenlemeleriyle ilgili aynı açıklığı gösteremedi. Eğer benzer duruma düşen önemli insanları ahlaken yanlış bulup, vergi düzenlemeleri konusunda ders vermeye kalkmasaydı bu kadar kötü bir pozisyona düşmezdi. İnsanlar bundan hoşlanmaz. Bu skandal daha çok büyümeden, herkes Cameron'dan sorularına daha net cevaplar bekliyor."

"GEÇMİŞ YATIRIMLARINI AÇIKLASIN"

Gölge Çalışma ve Emeklilik Bakanı Owen Smith de Başbakan'ın "güvenilirliğinden şüphe duyulmaya başlandığını" belirterek, İngiliz liderini iki taraflı oynamakla suçladı. Smith, Cameron'a geçmişteki bütün yatırımlarını kamuoyuyla paylaşması yönünde çağrıda bulundu.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de söz konusu belgeler ortaya çıktıktan sonra Cameron ve ailesine bağımsız bir soruşturma açılması gerektiğini savunmuştu. Parti lideri, Başbakan Cameron'ın durumunun "özel bir mesele" olmadığını ve bütün İngiliz halkını ilgilendirdiğini söylemişti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberine göre Başbakan Cameron'ın önümüzdeki hafta vergi beyannamelerini açıklaması bekleniyor.

Dün akşam İngiliz ulusal televizyon kanalı ITV'ye konuşan David Cameron, Panama'da Mossack Fonseca'nın müşterileri arasında babasının da adının karışmasının ardından offshore şirketinde, kendisinin ve eşi Samantha'nın hissesi olduğunu kabul etmişti. Cameron bu hisseleri 2010 yılında başbakan olmadan kısa bir süre önce yaklaşık 30 bin sterline sattıklarını, hisselerin satışından elde edilen kâr için de İngiltere'ye vergilerin ödediğini söylemişti. CİHAN
<< Önceki Haber Ana muhalefet partisinden Cameron'a: İkiyüzlü davranıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER