Analistten faiz yorumu: Beklenen karardı

Analistten faiz yorumu: Beklenen karardı

ALB Forex Analisti Enver Erkan, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutma kararını yorumladı. Erkan "Beklenen oldu, para politikası duruşunda bir değişikliğe gidilmedi. Herhangi bir hamle yapılmayarak hem faiz oranları, hem de diğer politika araçlarını sabit bir şekilde bırakıldı." dedi.

Erkan, bu aralar lirada görülen olumlu yönde fiyatlamaların Merkez Bankası'nı rahatlatan en önemli etmen olduğunu kaydetti.

Erkan, şunları ifade etti:

"FED'in faizleri sabit tutma kararından gelen bir takım verilerin, yakında faiz artışı olmayacağı algısı yaratması da FED'e paralel bir yol takip ettiğini belirten Merkez Bankası'ndan beklentileri minimuma çekmişti.

Açıkçası Merkez Bankası'nın takip ettiği yol konusunda tereddüt yaratması gayet normal. Genel durumu ele aldığımızda karar metninde yer alan ifadelerin iyi okunması gereken bir dönemdeyiz. 'Temkinli duruş, yerini sıkı duruşa bıraktı'. Bu elbette daha şahin bir ifade ki geçtiğimiz ay gereksiz yere Merkez Bankası'nın güvercinleşmiş olduğu hakikati var. Orada da FED'in Merkez Bankası'nı olması gerekenden daha çok rahatlattığı yorumunda bulunmuştuk. Getiri eğrisine verilen referans da metinden atıldı. Kısa ve uzun vadeli faizlerin makası enflasyon beklentileri bakımından ortaya olumlu bir durum koymuyor. 'Enflasyon görünümünde iyileşme' ifadesinin kalkması da doğru, çünkü enflasyon görünümünde iyileşme yok. Son açıklanan enflasyon verisi yüzde 8'e yakın. Sene sonunda da büyük ihtimalle yüzde 8,50 seviyelerine yakın olacağız. Merkez Bankası'nın bu ifade yeniliği 'enflasyon düzelme trendinde ve faiz indirimi zamanlaması bekleniyor' görüntüsü veriyordu. Şu an da Merkez Bankası'nı daha sıkı bir tarafa çekmiş görünüyor. Yani, Merkez enflasyon konusunda daha realist olmaya başlamış, iyimserliğini azaltmıştır.

Sözün özü, Merkez Bankası'nın faiz oranlarında yakında oynamaya gitmesi muhtemel görünmüyor. Seçimlerden sonrasına ve şartlara bağlı olarak geçici müdahaleler gelebilir. Bunun dışında bir faiz indirimi veya artırımı patikasına girilmesi, siyasi belirsizliklerin ve ekonomi yönetimiyle olan bağın şekillenmesiyle belli olacaktır. Böyle bir ortamda da FED'in faiz artırmamasını bekleyeceğiz. Eğer FED faiz artırımı yapılırsa Türkiye sermaye oynamalarından olumsuz etkilenen grubun içinde yer alacaktır. Merkez Bankası'nın yolunun belirsizliği ve lirayı koruyucu ifadelerin eksikliği ilerleyen dönemde volatilitesinin olması gerekenden çok olacağı bir dönemi beraberinde getirecektir. Yani daha sıkı para politikasına gerek duyulacak."
CİHAN
<< Önceki Haber Analistten faiz yorumu: Beklenen karardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER