Anayasa Mahkemesi'nden seçme ve seçilme kararı


Anayasa Mahkemesi (AYM), kişinin işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar seçme ve seçilme ehliyetini kullanamayacağını öngören düzenlemeyi iptal etti.

Çankırı 1. Asliye Ceza Mahkemesi, hırsızlık ve yaralama suçlarından dolayı açılan kamu davaları sonrasında 5237 sayılı Kanunun 5 maddesinin iptali için başvuru yaptı.

AYM, Çankırı 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin başvurusunu karara bağladı. Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli karara göre AYM, kişinin kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak seçilme ehliyetinden yoksun bırakılacağını öngören düzenleme, kişinin hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak seçme hakkından yoksun bırakılacağını öngören düzenleme, kişinin işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar seçme ve seçilme ehliyetini kullanamayacağını öngören düzenleme ve kısa süreli hapis cezası ertelenmiş kişiler hakkında seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakma müeyyidesinin uygulanmayacağını öngören düzenlemenin iptaline karar verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Anayasa Mahkemesi'nden seçme ve seçilme kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER