Ankara'daki bombalı terör katliamına İzmir'de tepki yürüyüşü yapıldı

Ankara'daki bombalı terör katliamına İzmir'de tepki yürüyüşü yapıldı

Ankara'da 97 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısını protesto etmek için binlerce kişi yürüyüş yaptı.

DİSK, TMMOB, KESK, Türk Tabipler Birliği, HDP il yönetimi, CHP İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, yöneticileri ve binlerce İzmirli, Konak ilçesi Basmane Meydanı'nda toplandı. "Katili biliyoruz, inadına barış istiyoruz" yazılı bir pankart taşıyarak, sloganlarla Gündoğdu Meydanı'na yürüdüler. Burada, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu. Ortak basın açıklamasını, TMMOB İzmir Sözcüsü Melih Yalçın okudu. Yalçın, "10 Ekim 2015, dünya toplumsal mücadeleler tarihinde, barış isteyen kitlelere yönelik belki de en kanlı, en alçak saldırının gerçekleştirildiği gün olarak yerini alacak. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de tarih boyunca bu saldırının doğrudan ya da dolaylı faili olarak bilinecek. Cumartesi günü, Türkiye'nin her yerinden on binlerce kişi daha fazla canın yitirilmemesi, AKP'nin 7 Haziran seçimlerinin ardından sonlandırdığı çatışmasızlığın yeniden tesis edilmesi temel talebiyle Ankara'da buluştu ancak emek ve demokrasi güçlerinin, onlara omuz veren yurttaşların bu talebi, kaybettikleri iktidarı savaş ve kaosla geri almaya çalışanları rahatsız etti. Savaş politikalarına karşı geniş kitlelerin birarada görülmesini, gür sesinin duyulmasını engellemek isteyenler, daha mitingimiz başlamadan ortalığı kan gölüne çevirdiler." dedi.

Olaylar konusunda hükümeti suçlayan Melih Yalçın, şunları söyledi: "Katilleri tanıyoruz. Katiller, saldırının gerçekleştiği alana sadece 5-6 kilometre mesafede bulunmaktadır. Katiller, sandıkta mutlak hakimiyetini, '400 vekil verin, bu iş huzur içinde çözülsün'. tehdidiyle sağlamaya çalışan ve bu tehdide destek verenlerdir. Katiller, 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarını hazmedemeyen, 1 Kasım'da hezimete uğramamak yolunda yüzlerce gencimizin ölümüne yol açan, şehirleri tanklarla, toplarla, keskin nişancılarla kuşattıran, çocuk yaşlı demeden sivil katliamı yapanlardır. Katiller yalana, talana, hırsızlığa karşı sesini çıkaran Türkiye halklarına, temel demokratik haklarını talep eden Kürt halkına karşı savaş ilan edenlerdir. Katiller, yüzlerce insan yerlerde paramparça yatarken vatandaşına yardım etmeyen, aksine onlara yardım etmeye çalışanlara copla, biber gazıyla saldıran emniyet görevlileridir. Katiller, 'Güvenlik zafiyeti yok.' diyenler, 'İstifa edecek misiniz?' sorusuna gülen bakanlardır. Katili tanıyoruz; unutmayacak, affetmeyecek, hesap soracağız."

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında, Türkiye'ye barışın gelmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. "Gün, birlik olma günüdür." diyen Başkan Pekdaş, "Biz bu ülkede özgürlük, demokrasi olsun, hukuk devleti olsun istiyoruz. İnsanların kendini ifade etmek hakkı, miting yapma hakları vardır. Bunlar en temel haklarıdır ama cumartesi günü 'barış' diye sokağa çıkan insanlara büyük bir tahammülsüzlük gösterildi ve pek çok insanımızı kaybettik. Bu yaşananlar, ancak diktatörlüklerde olan manzaralardır. İnsanların 'barış' diye haykırmalarından korkmamak gerekir. Eğer korkuyorlarsa bunun adı diktatörlüktür. Oysa Türkiye, hedefini çağdaş medeniyet seviyesi olarak belirlemiş ve bütün uluslararası metinlere imza atmış, hukuk devletini kendisine temel almış bir devlettir. Bu zulme, bu diktatörlüğe geçit vermemek için dayanışmayı göstermemiz gerekiyor. 'Barış' diye daha çok haykırmak gerekiyor. 'Barış kazanacak' demek gerekiyor. Yastayız ama barışın kazanacağına inancımız tam." dedi.

Daha sonra Ankara'da hayatını kaybedenler için denize karanfiller atıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Ankara'daki bombalı terör katliamına İzmir'de tepki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER