Atıcı: Şehit-gazi ailelerine yardımın 276 milyarı faiz geliri, haberleri var mı?


CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Aile Bakanlığı'nın 2016 yılı bütçe görüşmelerinde önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakanlık verilerine göre bedelli askerlikten yararlanan 70 bin 445 kişiden elde edilen gelirin sosyal yardımlarda kullanıldığını belirten Atıcı, "Bedeli askerlik kapsamında elde edilen toplam gelirin 2 milyar 140 milyar lira ve bu paradan elde edilen faiz 276 milyar 485 bin lira. Bedelliden faizle birlikte elde edilen gelir 2 milyar 416 bin 543 lira. Tabi ki bu para bankaya yatırılacak ve değerlendirilecek. Ama şehit yakınları ve gaziler bu yardımları alırken aldıkları paranın içinde faiz olduğunu biliyorlar mı? Milletin haberi var mı bu faizden. Eğer haberi yoksa bu kötü bir şey. Vatandaş diyebilir ki, ben ahir ömrümde faiz yemek istemiyorum. İnancım gereği diyebilir. Bilmeden siz insanlara faiz yediriyorsunuz. Bu kebabın içerisine domuz eti karıştırmak gibi bir şey. Bu para verilebilir ama herkesin bilgisi olmalı." diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2016 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Bütçe görüşmelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Bakanlığın çalışmaları ve yürüttüğü projelerle ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından bütçe üzerine görüşmelere başlandı.

Sosyal politikaları sosyal yardım olarak algılamamak gerektiğini belirten Atıcı, "Bütçeniz artmış, boşanmalar için danışmanlık hizmeti veriyoruz diyorsunuz, boşanma oranlarında yüzde 37'lik artış var. Demek ki bu hizmeti vermeyeceksiniz. Hepimiz bu milletin ferdiyiz işi işler yapmalıyız." dedi.

Kadına şiddetin yüzde 1400 arttığını kaydeden Atıcı, "Demek ki şiddetle ilgili proje üretmeyeceksiniz. Siz politika ürettikçe kadına yönelik şiddet artıyor. 17 milyonu aşkın yoksul var, aile bakanısınız ama ailelerin yüzde 85'i geçiş sıkıntısı çekiyor. Ailelerin borç artışı yüzde 5 bin 682. O para sizin cebinizden çıkmıyor devletin milletin parası. Biz de bu paraların işe yarar olarak kullanılmasını isteriz. İntiharlar yüzde 33 arttı. Bu rakam yüzde 20'den fazlası genç. Bütçeyi verimli ve etkili kullanmıyorsunuz. Demek ki siz sosyal politika üretmiyorsunuz, sadece sosyal yardım yapıyorsunuz. Onu da seçimden seçime yapıyorsunuz ve oy alıyorsunuz." eleştirilerinde bulundu.

"BÖYLE BİR BAKANLIK KAPATSAK ACABA DAHA MI İYİ VALLAHİ DÜŞÜNELİM"

Uyuşturucunun yüzde 678 arttığını anlatan Atıcı, şöyle devam etti: "Cezaevine uyuşturucudan dolayı girenler yüzde 355 artıyor. Hem kullanıyor hem satıyor. Bonzai kullanımı yüzde 300 artmış. Neredeyiz biz nereye gidiyoruz. Uyuşturucu kullanma yaşı 10'lara düştü. Bunlar TÜİK ve hükümetin verdiği rakamlar. Esrar kullanımı yüzde 140 artmış. Bütün bunlar doğrudan sizi ilgilendiriyor. Fuhuş yüzde 790 artış var, 300 binden fazla kadın fuhşa zorlanıyor, bedenleri üzerinden para kazanılıyor. Neredesiniz sayın bakan. Bu paraları nereye harcıyorsunuz? Kömüre verdik derseniz kusura bakmayın. Cezaevlerine girenlerin artışı yüzde 437, öldürenlerin oranı yüzde 261 artıyor, cinsel taciz yapanların oranı yüzde 444 arttı. Çocuğu taciz edenlerin oranı yüzde 434 artmış. Neredesiniz. Böyle bir bakanlık kapatsak acaba daha mı iyi vallahi düşünelim. Ya doğru iş yapalım ya kapatalım bu bakanlığı gitsin."

Aile Bakanlığı'nın verdiği bütçe sunumu kitapçığına göre 2012 yılında başlayan bedelli askerlik uygulamasıyla elde edilen paraların üç kamu bankasında toplandığını ifade eden Atıcı, "Bu kapsamda bedelli askerlik uygulamasından yararlanan müracaatçı sayısının yaklaşın 70 bin 445 olduğu bilgisi yer alıyor kitapçıkta. Bakanlık bedelli askerlikten gelen paralarla yardım yaptığını belirtiyor. Bedeli askerlik kapsamında elde edilen toplam gelirin 2 milyar 140 milyar lira ve bu paradan elde edilen faiz 276 milyar 485 bin lira. Bedelliden faizle birlikte elde edilen gelir 2 milyar 416 bin 543 lira. Tabi ki bu para bankaya yatırılacak ve değerlendirilecek. Ama şehit yakınları ve gaziler bu yardımları alırken aldıkları paranın içinde faiz olduğunu biliyorlar mı? Milletin haberi var mı bu faizden. Eğer haberi yoksa bu kötü bir şey. Vatandaş diyebilir ki ben ahir ömrümde faiz yemek istemiyorum. İnancım gereği diyebilir. Bilmeden siz insanlara faiz yediriyorsunuz. Bu kebabın içerisine domuz eti karıştırmak gibi bir şey. Bu para verilebilir ama herkesin bilgisi olmalı." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Atıcı: Şehit-gazi ailelerine yardımın 276 milyarı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER