Avrupa'dan mülteciler için 500 milyon Euro "acil" yardım


Yunanistan, mültecilerin sıkışıp kalmasıyla yaşanan krize karşı 100 bin kişilik 'acil durum' planı hazırladı. Avrupa Komisyonu'na iletilen 500 milyon Euro'luk mali desteği öngören plan, Çarşamba günü ele alınacak.

Mültecilerin Makedonya'dan geçişlerine izin verilmemesi, Türkiye üzerinden ise gelişlerin süreceğini öngören Yunanistan, 100 bin mülteciyi misafir edecek şekilde hazırladığı 'acil durum' planını Avrupa Komisyonu'na sundu. Atina, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler'den (BM) 500 milyon Euro'luk bir destek sağlanmasını istedi. Yarın ele alınması beklenen plana göre Komisyon'un, insani yardım kuruluşları eliyle Yunanistan ve Balkan ülkelerinde harcanacak 500 ila 700 milyon Euro'luk bir fona yeşil ışık yakması bekleniyor.

Yunanistan'da mahsur kalan 30 bin mülteci çok zor koşullarla karşı karşıya bulunuyor. Beklemekten yorgun düşen mülteci ve göçmenlere Makedon polisinin dün kadın çocuk demeden gaz ve sis bombası ile müdahale etmesi tepki çekmişti. Makedonya sınırında biriken mülteci sayısının 9 bini bulduğu bildirildi.

Öte yandan 7 Mart'ta yapılacak AB ve Türkiye zirvesinde, mültecilerin Türkiye'den direkt olarak AB ülkelerine sevk edilmelerinin detayları ele alınacak. Bu planın işlemesi halinde Yunanistan'daki mülteci sayısında azalma yaşanması umuluyor. Ancak Avrupa Komisyonu, yaz aylarına kadar Yunanistan'da birikecek mülteci ve göçmen sayısını 200 bin olarak tahmin etti. Bu insanların ülkeden ne zaman ayrılacakları ise bilinmiyor.

100 BİN KİŞİLİK ACİL DURUM PLANI

Yunanistan Göçten Sorumlu Bakanı Yiannis Muzalas'ın hazırladığı "acil durum" planı, ülkede 100 bin mülteciyi barındırmayı öngörüyor. İki ana eksene oturtulacak plana göre, 50 bin mülteci kapasiteli misafirhane-kamp inşa edilecek. Diğer 50 bin mülteci ise büyük şehirlerdeki otel gibi konaklama merkezlerine yerleştirilecek.

50 bin kişilik kamp için çadır, konteyner, su depoları, ısınma, klima, tuvalet, jeneratör, mobil duşlar, ranza, yatak ve sağlık ocağı gibi onlarca farklı kalemde ekipmana ihtiyaç olduğu ifade edildi. Plana göre sağlık ekiplerinin de içerisinde olduğu en az 8 bin 200 kişi bu konuda istihdam edilecek.

50 milyon Euro'luk kaynağın ise yemek ve beslenme ihtiyaçları için harcanması gerekecek. Bütün bu koşulların sağlanabilmesi için mülteci ve göçmenlere yönelik yeni merkez ve kamp alanı belirlenecek.

Dün İçişleri Bakanlığı ile yerel yöneticilerin katıldığı toplantıda Atina-Makedonya sınırına kadar olan hat boyunca kamp alanı, spor salonu, stadyum, eski fabrika ve fuar alanları gibi tesislerin tespit edilerek mülteci ve göçmenlerin yerleştirilmesi için hazırlanması kararı alındı.

FON, İNSANİ YARDIM KURULUŞLARI ELİYLE DAĞITILACAK

Avrupa Komisyonu, Yunanistan ve Balkan ülkelerine aktarılacak 500 ila 700 milyon Euro'yu doğrudan hükümetlere değil, Kızılhaç, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi sahada mültecilerle doğrudan irtibatı olan insani yardım kuruluşları eliyle dağıtacak.

ATİNA'NIN MERKEZİNDE DRAM SÜRÜYOR

Makedonya'nın sınırları kapatmasıyla Atina'da mahsur kalan binlerce mülteci ve göçmenlerin olumsuz koşullardaki bekleyişleri sürüyor. Atina merkezindeki Viktorya Meydanı da bunlardan biri. Adeta açık bir kampa dönüşen meydanda göçmenlerin çok olumsuz koşullardaki bekleyişleri sürüyor. Sağa sola dağılmış yatak ve battaniyelerde dinlenmeye çalışan kadın ve çocukların hali içler acısı.

YUNANLAR ÇOK DUYARLI VE YARDIMSEVER

Yunan yardım kuruluşları ve sade vatandaşların destekleri ise aralıksız sürüyor. Aralarında emekli Yunan vatandaşlarının olduğu duyarlı vatandaşlar, yaşanan drama seyirci kalmıyor. Yunan televizyon kanalları tarafından da her gün yayınlanan yayınlanan görüntülerde vatandaşlar, imkanları ölçüsünde satın aldıkları, temin ettikleri gıda, kıyafet, su, oyuncak gibi yardım malzemesini meydana gelerek dağıyor. Yaşananlardan çok etkilendiklerini ve üzüldüklerini ifade edenlerin sayısı çok fazla. Sosyal problemlere rağmen şimdiye kadar mülteci ve göçmenlere yönelik olumsuz bir gelişme yaşanmaması önemli bir detay olarak dikkat çekiyor.

Yunan televizyon kanallarının yaşanan insanlık dramını aktarması, duyarlılığı arttırması bakımından takdir topluyor.

"ADALET İSTİYORUZ; SINIRLARI AÇIN!"

Avrupa hayalini sürdüren mülteci ve göçmenler, Viktorya Meydanı'na astıkları kartonlara "Adalet istiyoruz", "İnsan hakları nerede", "Makedonya sınırını açın!", "Yunanistan'dan sınırların açılması için yardım istiyoruz!" şeklinde yazı ve sloganlarla seslerini duyurmaya çalışıyorlar. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa'dan mülteciler için 500 milyon Euro "acil" yardım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER