Son zamanların en sert Türkiye raporu kabul edildi

Yapılan değişiklikler nedeniyle ilk halinden farklı bir boyuta taşınarak son yılların en sert belgesi haline gelen, Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 94 oya karşı 432 oyla kabul edildi. 127 parlamenter de çekimser kalmayı tercih etti.

Son zamanların en sert Türkiye raporu kabul edildi

Rapor özellikle temel hak ve özgürlükler açısından son derece ciddi eleştiriler içermesiyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin bolca eleştirdiği ve uygulamaların AB’nin benimsediği ilke ve değerlerle uyuşmadığının net şekilde hissettirildiği ana alanlardan birini basın özgürlüğü oluştururken yargı alanındaki gelişmeler de AP’nin üzerinde ısrarla durduğu ve olumsuz vurguların yoğunlaştığı başlıklar arasında yer alıyor.

Son dönemde devreye sokulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası, MİT Yasası, iç güvenlik paketi yapıları ve oluşturacağı olası sonuçlar nedeniyle AP’nin endişe belirttiği unsurlar arasında yer alıyor. “Makul şüpheli” konsepti üzerinde özellikle duran AP, bu yaklaşımın muhaliflere karşı keyfi saldırılara kapıları açtığının altını çiziyor. Yolsuzluk suçlamalarına yönelik olarak hükümetin takındığı tavır da eleştiriliyor. MEDYAYA BASKI TEKRAR KINANDI
iktidarın basın hürriyeti ihlalleri yüzünden kınandığı rapor, 14 Aralık’ta Zaman ve Samanyolu Grubu’na yapılan polis baskınlarını bir defa daha gündeme alarak kınadı. AP, 15 Ocak’ta aldığı özel kararda da Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu'na yapılan baskınları sert şekilde kınamıştı. Raporda, yargı bağımsızlığı, basın ve ifade hürriyeti, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin çok sayıda eleştiri yer alıyor.

"IŞİD'LE YETERİ KADAR MÜCADELE EDİLMİYOR"
Daha önceki belgelerde yer alan bazı eleştiriler dozu yükseltilerek bu metne de yansıtılırken AB’nin ortağı ve NATO üyesi olduğu hatırlatılarak Türkiye’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve benzer örgütlerle yeterli düzeyde mücadele etmediği imasıyla kaleme alınan paragraf özellikle dikkat çekiyor.

EN ÖNEMLİ SÜRPRİZ: RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ
Metnin ilk halinde yer alan çeşitli başlıkların açılmasına yönelik doğrudan vurgular da gruplar arasındaki anlaşmazlıklar ve metnin kabul edilmeme riskinin belirmesi üzerine dolaylı ve “pasif” vurgulara çevrildi. Rusya’yla Türkiye arasındaki yakın enerji işbirliğinden duyulan endişenin altının çizilmesi ise en önemli sürprizlerden birini oluşturdu.
<< Önceki Haber Son zamanların en sert Türkiye raporu kabul edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER