Avrupalı Liberaller: Türkiye-AB Zirvesi'nde insan hakları meselesi ele alınsın


Avrupa Parlamentosu'ndaki Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE), Pazar günü Brüksel'de yapılacak Türkiye-AB Zirvesi'nde insan hakları meselesinin ele alınması için AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a çağrıda bulundu.

ALDE Grup Başkanı Guy Verhofstadt, Türkiye ile mülteci krizi konusundaki işbirliği yapılırken AB'nin insan hakları standartlarından taviz verilmemesini istedi. Verhofstadt, Donalt Tusk ve AB liderlerine, Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerinde çok açık bir şekilde Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygı konusunda acilen daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini ortaya koymaları çağrısında bulunuyorum. Bu iki alan, hiçbir üyelik müzakeresinde taviz verilemeyecek anahtar konular. Burada AB'nin itibarı söz konusu." dedi.

Türkiye'de dün iki gazetecinin tutuklanması ve onlarcasının da halihazırda hapiste olmasının kabul edilemez ve çok endişe verici olduğuna dikkat çeken liberal lider, "Dayanıklı bir toplum yapısının özgür basına ihtiyacı var. Özellikle de bu tehlikeli zamanlarda." ifadelerini kullandı.

"GAZETECİLERİ ZİRVEDEN ÖNCE TUTUKLAYARAK DALGA GEÇİYORLAR"

ALDE Başkan Yardımcısı ve Türkiye Raportörü Alexander Graf Lambsdorff ise "Böylesine saygın iki gazetecinin tam da AB-Türkiye Zirvesi öncesinde tutuklanması bir dalga geçme gibi gözüküyor." dedi.

Yeni hükümetin demokratikleşmeye odaklanma niyetini açıkladığı gün tutuklama kararının çıkmasını 'absürt' olarak nitelendiren Lambsdorff, "Türkiye'de bağımsız gazeteciliğin hiç şansı yok." ifadelerini kullandı.

Demokrasi için hayati önem taşıyan konunun zirvede gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Lambsdorff, "NATO müttefiki ve AB adayı bir ülke Batı değerleri ve standartlarına uygun hale gelmek zorundadır." açıklamasını yaptı.

ALDE üyesi Hollandalı AP Milletvekili Marietje Schaake de Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve temel haklardan sistematik bir geri gidiş görüldüğünü belirti. Schaake, mülteci krizi ve IŞİD'le mücadelede işbirliğinin insan haklarının gündeme getirilmesini engellememesini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupalı Liberaller: Türkiye-AB Zirvesi'nde insan hakları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER